Krater upptäckt under istäcke på Grönland

En meteorkrater i ungefär samma storlek som Bornholm har upptäckts på norra Grönland. Det är den största kratern som har hittats under ett av jordens istäcken.

ANNONS
|

Det var i december 2015 som forskare först gjorde upptäckten vid inlandsisens rand på norra Grönland. Nu är det bekräftat att det rör sig om en krater, som ska ha uppstått av ett meteornedslag för mindre än tre miljoner år sedan.

Hålet i marken mäter 31 kilometer i diameter och är därmed ungefär lika stort som ön Bornholm.

Kurt H Kjær, professor vid Center för geogenetik på Statens Naturhistoriska Museum i Köpenhamn, säger att upptäckten kan spela en avgörande roll i forskningen om meteornedslagets betydelse för jordens liv och klimat.

"Kratern är ovanligt välbevarad, och det är överraskande eftersom glaciäris är en otroligt effektiv slipmaskin som snabbt brukar förstöra spåren från nedslaget", säger Kjær i ett pressmeddelande från museet.

ANNONS

Meteorkratern på Grönland är den största som hittills har hittats under ett istäcke, och den placerar sig även bland de 25 största kratrarna totalt sett på jordklotet.

Forskare tror att kratern har varit begravd under ett kilometertjockt lager av is i 12000 år.

TT

Fakta: Meteorer

Meteorer består av sten eller gruskorn och faller ibland in i jordatmosfären, men det är ovanligt. Oftast är kornen så små att de brinner upp innan de når marken.

Stenar från rymden som hittas på jorden kallas meteoriter. När en större meteor träffar marken kan en krater uppstå av nedslaget.

Det senaste kända exemplet från en kollision inträffade i Ryssland 1908, då en eldkula stark som solen syntes över ett glesbefolkat område i Sibirien.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS