Adel al-Jubeir, saudisk minister med ansvar för utrikesfrågor. Arkivbild.
Adel al-Jubeir, saudisk minister med ansvar för utrikesfrågor. Arkivbild. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Krigisk ordväxling mellan Iran och Saudi

Ordkriget mellan Iran och Saudiarabien trappas upp. Den som attackerar Iran får räkna med krig på hemmaplan, säger Hossein Salami vid det iranska revolutionsgardet.
– Vi gör vad som än krävs för att skydda vår nation. Punkt, kontrar den saudiske ministern Adel al-Jubeir.

ANNONS

Drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien förra helgen slog ut halva landets oljeproduktion. De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen sade sig ligga bakom angreppet, men USA och Saudiarabien säger att attacken orkestrerats från Iran.

Iran nekar till all inblandning.

Retoriken från USA och Saudiarabien å ena sidan och Iran å den andra har skruvats upp sedan dess. Och oro har väckts för att ett fullskaligt krig bryter ut i regionen.

– De som vill att deras land ska bli det huvudsakliga slagfältet, varsågod. Vi kommer aldrig att låta något krig komma in på Irans territorium, säger generalmajor Hossein Salami vid en presskonferens i Iran som citeras av nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

– Vi hoppas att de inte gör något strategiskt misstag, som de har gjort förut.

Även om en attack mot Iran skulle vara begränsad kommer Iran att jaga angriparna och försöka förgöra dem, säger han.

– Vi är ute efter bestraffning och vi kommer att fortsätta till alla angripare förgörs.

"Krig sista utvägen"

Adel al-Jubeir, saudisk minister med ansvar för utrikesfrågor, säger i en intervju med Sky News att Saudiarabien samtalar med Storbritannien om militärt stöd efter drönarattackerna. Tidigare har Washington meddelat att USA skickar soldater och militär utrustning till regionen.

– Vi har ett ansvar att försvara vårt land och att säkerställa att inget skadar vårt land eller vårt folk, säger al-Jubeir.

Han tillägger att krig alltid är den sista utvägen.

– Iran har uppträtt aggressivt i 40 år. De har förstört Libanon via Hizbollah, de har skickat miliser för att förstöra Syrien, de har miliser i Irak, miliser i Jemen och förser dem med ballistiska robotar och drönare.

Fördömer sanktioner

Tidigare under dagen fördömde Iran de nya sanktioner som USA infört mot landet. Utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger att åtgärden är ett försök att blockera iraniernas tillgång till mat och mediciner, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är ett tecken på USA:s desperation, säger Zarif i statlig tv.

ANNONS

De nya sanktionerna, som infördes efter attackerna, riktas mot Irans centralbank, nationella utvecklingsfonden och ett företag som enligt USA ska ha använts för militära utgifter.

USA har tidigare infört omfattande sanktioner mot Iran efter att i fjol ha lämnat det internationella kärnenergiavtalet med Teheran. Iran har svarat med att göra avsteg från sina åtaganden i avtalet.

Iran och Saudiarabien har en lång historia av geopolitisk rivalitet, och har via ombud legat i väpnad konflikt med varandra i flera länder.

Det saudiska statsägda oljebolaget Aramco, vars anläggningar träffades i drönarattackerna förra helgen, räknar med att produktionen ska vara i full gång i slutet av månaden.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild. Bild: Achmad Ibrahim/AP/TT

Fakta: Saudi Aramco

Saudi Aramco, officiellt Saudi Arabian oil company, är världens största oljeproducent och betraktas som en kronjuvel i den saudiska ekonomin. 2018 redovisade företaget en omsättning på 356 miljarder dollar och en nettovinst på 111 miljarder.

Oljeraffinaderiet i Abqaiq beskrivs av Saudiarabien som världens största. Anläggningen producerade i genomsnitt sju miljoner fat olja per dag under 2018.

Khurais är landets näst största oljefält, beläget 25 mil sydväst om Dharhran. Produktionen ökade i slutet på förra året till 1,5 miljoner fat per dag. I Khuraisanläggningarna ingår också två andra fält i ett område på nästan 2 900 kvadratkilometer.

Källor: Reuters och al-Jazira

ANNONS