Ledaren för hjältarna från Telemark är död

Den kände norske krigshjälten Joachim Holmboe Rønneberg har avlidit, 99 år gammal. Han var ledare för en grupp motståndsmän som bidrog till att stoppa Nazityskland från att utveckla en atombomb.

ANNONS
|

- Rønneberg är kanske den siste av de verkligt stora motståndsmännen som nu har gått bort, säger statsminister Erna Solberg till den norska nyhetsbyrån NTB.

I februari 1943 fick Norge sina hjältar från Telemark. Nio unga norrmän sprängde tungvattenfabriken vid Vemork nära Rjukan i det av tyskarna ockuperade Norge. Det fördröjde försöken att framställa en atombomb med hjälp av vattnet.

Joachim Holmboe Rønneberg var ledare för operationen, kallad "Gunnerside". Han och några utvalda, barnfödda i fylket Telemark i södra Norge eller så bekanta med området att de kunde det mycket väl, tränades av britterna för uppgiften. Ingen skulle låta sig fångas om något gick fel, alla hade giftampuller redo.

ANNONS

Ur de allierades synpunkt gick det inte fel, även om tyskarna senare kunde återuppta produktionen.

Rønneberg blev en av Norges mest dekorerade krigshjältar. Efter kriget bodde han i Ålesund och jobbade som journalist och regional redaktionschef vid etermediebolaget NRK.

"Lyser frid över Joachim Rønnebergs minne", skriver Jonas Gahr Støre, Arbetarpartiets ledare, bland annat på Twitter.

TT

Fakta: Operation Gunnerside

Sprängningen av tungvattenfabriken vid Norsk Hydros kraftverk vid Vemork nära Rjukan gav eko över världen. Tungvattnet kunde användas för att skapa en atombomb.

Norsk Hydro var vid den tiden det enda företag i världen som kunde tillverka tungvatten i industriell skala.

När de allierade fick veta att de tyska ockupanterna 1942 beordrat en radikal ökning av tungvattenproduktionen i Vemork blev fabriken direkt utpekad som angreppsmål. Ett första försök av brittiska ingenjörssoldater – operation Freshman – i november 1942 misslyckades.

Efter nyår utsågs Joachim Holmboe Rønneberg till ledare för operation "Gunnerside". Den 27 februari 1943 tog sig nio man fram till anläggningen och placerade ut sprängladdningar. Strax efter midnatt kom explosionen. Det som skulle förstöras, de 18 cellerna som tillverkade tungvattnet, blev förstörda, liksom 500 kilo tungvatten.

Fem av sabotörerna flydde till Sverige. Kampen om tungvattnet fortsatte ett år till. Efter tre månader var produktionen i gång igen. De allierade bombade Vemork och tyskarna flyttade tillverkningen till Tyskland.

I februari 1944 kom slutpunkten när några sabotörer sänkte färjan "Hydro" på Tinnsjön med sin last av råvaran tungvattenhaltig lut.

ANNONS