Linde om brexit: Inte kört – men svårt

Alla veckor är ödesveckor när EU och Storbritannien febrilt söker en uppgörelse om brexit, med snart bara fyra månader kvar till det brittiska utträdet ur EU.

ANNONS
|

Från brexitfronten hördes inget nytt när de 27 kvarstannande EU-ländernas brexitansvariga ministrar träffade chefsförhandlaren Michel Barnier i Bryssel på måndagen.

- Förhandlingarna har inte brutit samman. Man fortsätter trots att man hållit på i princip dygnet runt i tre dagar. Det finns fortfarande en möjlighet att nå ett resultat och det är det vi hoppas på. Men det är väldigt svåra förhandlingar, berättar Ann Linde efter mötet.

Enligt EU-ministern har framsteg gjorts, även om hon inte vill gå in på några detaljer. Gränsproblematiken mellan Irland och Nordirland återstår dock att reda ut.

ANNONS

- Det finns frågor som var olösta som nu är lösta, men Irlandsfrågan är inte utlöst ännu och det är avgörande naturligtvis. De principer som (EU:s chefsförhandlare Michel) Barnier har fått av oss gäller fortfarande: man ska inte ha en hård gräns på Irland och man får inte se till att den inre marknadens integritet störs, berättar Linde i Bryssel.

May i regeringsmöte

Varje dag är just nu viktig i sökandet efter en uppgörelse. På tisdagen ska Barnier informera EU-kommissionen om läget i förhandlingarna. I London väntas under tiden premiärminister Theresa May samla sin regering till sammanträde.

- Det här är helt klart en väldigt viktig vecka för brexitförhandlingarna. Båda sidor har verkligen intensifierat sitt engagemang, säger Irlands utrikesminister Simon Coveney på väg ut från EU-mötet i Bryssel.

Men om någon lösning är i sikte vågar han knappt sia om.

ANNONS

- Vi måste ge dem tid och utrymme för att avsluta jobbet. Vi får vänta och se vart det tar vägen.

Pressad premiärminister

Medan de 27 kvarstannande EU-länderna fortsatt är eniga i sin syn på hur förhandlingarna ska gå till och vilka villkor som ställs ser det betydligt mer spretigt ut på brittiskt håll.

May ansätts hårt såväl inom regeringen och det egna Tory-partiet som från oppositionen i Labour.

Avhoppade Tory-ministrar som Boris Johnson och Justine Greening kritiserar skarpt tanken på att låta Storbritannien tillfälligt kvarstå i EU:s tullunion i väntan på en annan framtida lösning.

- Det vore den värsta av alla världar. Det skulle lämna oss utan inflytande, med mindre kontroll över de regler vi måste följa, säger Greening i en intervju med BBC.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Viktiga dagar för brexit

Här är några tunga datum att kryssa för i brexitkalendern:

13–14 december: Årets sista EU-toppmöte i Bryssel. Troligen sista chansen för att nå ett utträdelseavtal under 2018.

21 januari 2019: Avgörande dag i det brittiska parlamentet. Om inget utträdelseavtal ännu lagts fram blir det upp till parlamentet att avgöra hur fortsättningen ska se ut.

24–25 februari: Brexit lär diskuteras i korridorerna när EU-länderna håller toppmöte med Arabförbundet i Egypten.

11–14 mars: Planerad tid för EU-parlamentet att spika ett eventuellt utträdesavtal.

21–22 mars: Första ordinarie EU-toppmötet under 2019 blir sannolikt det sista med Storbritannien som medlem.

29 mars: Storbritannien lämnar EU kl 23, brittisk tid (vid midnatt den 30 mars, svensk tid).

30 mars: Om ett utträdesavtal finns på plats inleds en övergångsperiod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlingar inledas om framtida relation och handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

ANNONS