Macron möttes av förödelse på Paris gator

Frankrikes president Emmanuel Macron möttes av övergivna barrikader och utbrända bilar när han besökte gatorna i Paris efter lördagens våldsamma protester. Han har under dagen hållit krismöte men det kommer ej bli aktuellt med något undantagstillstånd, enligt Reuters källor.

ANNONS
|

Det blev ett mörkt facit efter lördagens demonstrationer på och omkring paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bilar och byggnader stacks i brand, poliser fick stenar kastade mot sig, över 260 personer skadades och över 400 greps.

Protesterna krävde även ett dödsoffer under natten, då en bilförare omkom i en olycka vid en vägspärr uppsatt av Gula västarna, som demonstranterna kallar sig, i närheten av Arles, rapporterar nyhetsbyråer. Sedan tidigare har två personer mist livet i samband med protesterna.

Extremister inblandade

Under lördagens upplopp stals bland annat ett skjutvapen från en polisbil nära Place de l'Étoile och polisfacken i Frankrike kräver nu att regeringen tar krafttag mot våldsverkarna, rapporterar Le Monde.

ANNONS

Enligt myndigheterna har våldsamma grupper av höger- och vänsterextremister samt kriminella ligister infiltrerat Gula västarnas manifestationer. De flesta av de gripna är dock vanliga demonstranter, säger inrikesminister Christophe Castaner.

I en ny incident på söndagsmorgonen sattes en betalstation på en motorväg nära Narbonne i syd i brand, och motorvägen A6 nära Lyon blockerades av demonstranter.

Accepterar inte våld

Efter hemkomsten från G20-mötet i Argentina inspekterade president Macron under stort säkerhetspådrag förödelsen kring Triumfbågen, och talade med polis och brandmän.

Senare under söndagen satte sig Macron i krismöte med premiärministern, inrikesministern samt med den högsta polisledningen.

Enligt en Reuterskälla förekom ingen diskussion om att införa ett undantagstillstånd i huvudstaden under mötet. Däremot talade man om att stärka säkerhetsstyrkorna inför eventuella framtida protester.

- Jag kommer aldrig att acceptera våld. Inget mål rättfärdigar att myndigheter attackeras, affärer plundras, förbipasserande samt journalister hotas och Triumfbågen attackeras, sade Macron medan han ännu var kvar i Argentina.

Ställer in Polenresa

Oroligheterna och förödelsen ledde till att premiärminister Édouard Philippe ställde in en resa till Polen, där han skulle delta i det pågående klimattoppmötet.

ANNONS

Sammanlagt omkring 136000 personer gick ut på gatorna i flera franska städer under lördagens protester, som ägde rum för tredje helgen i rad, uppger inrikesdepartementet i en uppjusterad siffra. Vid det första tillfället, 17 november, rörde det sig om över 280000 personer, medan drygt 160000 protesterade förra helgen.

TT

Fakta: Gula västarna

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Tre lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering. Under helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad, och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland minst 23 poliser, enligt myndigheterna.

ANNONS