Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

May avgår – om brexitavtalet godkänns

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att avgå om hennes utträdesavtal går igenom, säger hon vid ett möte med konservativa ledamöter. Beskedet har gjort att flera i partiet svängt och ställer sig bakom May – men inte vågmästaren DUP.

ANNONS
|

"Jag är beredd att lämna det här jobbet tidigare än jag tänkt för att göra vad som är rätt för vårt land och vårt parti", sade May under mötet enligt ett utdrag som brittiska medier citerar.

- Hon kommer inte att stanna kvar på sin post för nästa fas i förhandlingarna, sade den konservative parlamentsledamoten James Cartlidge efter mötet enligt The Guardian.

"Önskan om nytt ledarskap"

Fler närvarande partikamrater i mötesrummet för den så kallade 1922-kommittén, där samtliga Toryledamöter ingår, bekräftade beskedet och sedan kom även en officiell bekräftelse från Downing street.

ANNONS

"Jag vet att det finns en önskan om en ny inriktning – och ett nytt ledarskap – i den andra fasen av brexitförhandlingarna – och jag kommer inte att stå i vägen för detta", sade May vidare i sitt tal.

Något datum för när hon avser att avgå angavs inte, men flera konservativa beskrev att de fick känslan av att det troligen sker ganska snart om avtalet går igenom.

Hur många ledamöter hon vunnit över med sitt drastiska beslut är oklart. Brittiska The Times rapporterar att det rör sig om 40, medan BBC anger att antalet till närmare 25.

DUP svänger inte

En är i alla fall den så kallade brexitören Boris Johnson. Även den framträdande brexitförespråkaren Jacob Rees-Mogg verkar stötta May – under förutsättning att nordirländska partiet DUP är med på bollen eller lägger ner sina röster.

Men DUP, som innehar ett slags vågmästarroll och normalt ger Theresa Mays konservativa majoritet i parlamentet, svänger inte. Detta eftersom gränsfrågan mellan Nordirland och Irland inte har förändrats.

"Vi kommer inte att stötta regeringen om den går fram med en ny omröstning", säger partiet i ett uttalande.

"Landet först"

En ny premiärminister kommer att utses efter den 22 maj – om Mays avtal får godkänt – uppger hennes stab. I ett uttalande meddelar Downing street att Konservativa partiet kommer att utforma en tidsplan för valprocessen. May kommer att stanna kvar på sin post till dess att hennes efterträdare har utsetts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Den tidigare hälsoministern Steve Brine, som avgick i veckan, säger att det visades stor respekt för Theresa May på mötet.

- Som alltid med Theresa May så sätter hon landet först, säger han till BBC.

Andra ledamöter beskriver talet som det bästa de hört någon hålla inför utskottet.

"Det här har varit en påfrestande tid för vårt land och vårt parti", sade Theresa May enligt utskriften.

Samtidigt som Mays besked kom debatterade underhuset inför omröstningen kring ett antal vägledande alternativa brexitförslag.

TT

Fakta: Theresa May

Född den 1 oktober 1956. Partiledare för Konservativa partiet och premiärminister sedan 2016.

Efter studier i Oxford arbetade Theresa May som finansiell rådgivare. Parallellt engagerade hon sig i kommunpolitiken i Merton i södra London

Efter två försök blev May 1997 invald i det brittiska underhuset. Hon har sedan dess blivit omvald i varje parlamentsval.

May utsågs till partisekreterare 2002, men sedan hon kritiserat det egna partiet på en partikongress blev hon av med posten.

Efter valet 2010, då David Cameron bildade regering tillsammans med Liberaldemokraterna, blev May inrikesminister. Hon fick förnyat förtroende av Cameron efter parlamentsvalet 2015.

Cameron meddelade 2016 sin avgång som partiledare för Konservativa partiet efter folkomröstningen om EU-medlemskapet. Theresa May valdes snart till partiledare och därefter tillträdde hon som premiärminister.

Theresa May var mot ett EU-utträde men höll låg profil under valkampanjen. May lovade i sin roll som premiärminister att respektera valresultatet.

May utlyste nyval i juni 2017 mot bakgrund av den pågående brexitprocessen. Syftet var att May ville förstärka sin makt i det brittiska parlamentet och sin position i förhandlingarna med EU. Men även om Konservativa partiet ökade sin röstandel tappade det 13 mandat och förlorade majoriteten i underhuset. Valet innebar därmed att May fick en försvagad ställning.

Under brexitprocessen har premiärministerns ledarskap blivit alltmer ifrågasatt. Flera ministrar har lämnat regeringen, bland dem brexitministern, David Davis, och utrikesministern Boris Johnson. Oppositionspartiet Labour lämnade 2019 in en misstroendeförklaring mot regeringen men en majoritet i parlamentet valde att stötta May.

Theresa May växte upp i ett prästhem och betraktas som liberal i sociala frågor. Hon uttalade sig exempelvis tidigt för samkönade äktenskap och har lovat att arbeta för att minska klyftorna i brittiska samhället. Men hon har röstat mot rätten för homosexuella att adoptera och är för en begränsning av invandring till Storbritannien.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS