Militärt tonläge mot Syrien höjs

Flera länder uttrycker nu mer eller mindre öppna hot om att agera militärt mot den syriska regimen med anledning av den misstänkta kemvapenattacken i Douma i helgen. Den brittiska regeringen diskuterar just nu en militär intervention tillsammans med allierade länder.

ANNONS
|

Beskedet kommer från biståndsminister Penny Mordaunt, som under ett besök i Jordanien fick frågan om hon stöder en intervention.

- Det är någonting som den brittiska regeringen ser över och diskuterar, och uppenbarligen diskuterar vi det med våra internationella partner, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Storbritanniens premiärminister Theresa May enades i ett telefonsamtal med USA:s president Donald Trump på tisdagen om att de inte accepterar fortsatt användning av kemiska stridsmedel, uppger Vita huset.

ANNONS

Även från Frankrike kommer varningar om åtgärder mot Syrien.

"Får konsekvenser"

Regeringen i Paris, som vid flera tillfällen varnat Damaskus för att använda kemiska vapen, hotar med militära angrepp mot syriska regeringsstyrkor.

- Om den gränsen överträtts kommer det att få konsekvenser, säger regeringens talesperson Benjamin Griveaux till radiokanalen Europe1 enligt nyhetsbyrån AFP.

Donald Trump har varnat för ett "kraftfullt" svar på händelserna i rebellkontrollerade enklaven Douma. Vita huset har meddelat att han ställer in sin medverkan vid det latinamerikanska toppmötet i Peru med anledning av situationen. Trump har flaggat för att han inom kort kommer att besluta om ett svar på den misstänkta giftgasattacken, rapporterar Reuters.

Flera militära alternativ

Enligt den amerikanske ledaren finns det många militära alternativ.

- Vi kan inte låta grymheterna som vi alla bevittnat... vi kan inte tillåta att det sker i vår värld. Särskilt inte när vi med USA:s styrka, vårt lands styrka, kan stoppa det, sade Trump tidigare inför ett möte med militärchefer och säkerhetsrådgivare.

ANNONS

Även Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir säger att landet haft diskussioner med en rad länder om händelsen i Syrien, och att de som visar sig ligga bakom måste ställas till svars, skriver flera medier. På frågan om Saudiarabien skulle kunna tänka sig att delta i en internationell militärinsats mot Syrien säger han:

- Allt jag kan säga är att det pågår diskussioner om vilka åtgärder som är möjliga för att hantera den här situationen.

"Mest prat"

Högt uppsatta amerikanska källor säger till Reuters att förslag på militära åtgärder håller på att tas fram. Varken Vita huset, försvarshögkvarteret Pentagon eller utrikesdepartementet vill kommentera vilka planer som finns eller huruvida militära angrepp är sannolika.

Robert Ford, tidigare amerikansk ambassadör i Syrien, tror inte att Trumps tuffa retorik kommer att leda till agerande.

- När det gäller iranierna och ryssarna är det nog mest prat. Han har ingen plan och de har ingen plan. Jag kan verkligen inte tänka mig att någon vill trappa upp läget till en militär situation, säger han till The New York Times.

ANNONS

Enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM dödades minst 60 människor i den misstänkta attacken i Douma nära huvudstaden Damaskus i lördags. Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer hävdar att den syriske presidenten Bashar al-Assads regim ligger bakom.

Trump utesluter inte att även Rysslands president Vladimir Putin bär en del av ansvaret. Vita huset har direkt pekat ut Ryssland och Iran som delaktiga i ansvaret för attacken.

TT

Bakgrund: Misstänkta kemvapenattacken

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus i lördags, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. USA och Frankrike har anklagat dem syriska regimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer Syriens president Bashar al-Assad, förnekar att det över huvud taget inträffat.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) utreder det misstänkta angreppet, eftersom mycket tyder på att giftgas använts. USA har ännu inte kunnat slå fast vilka ämnen som användes vid angreppet i Douma, men Vita huset har sagt att attacken passar in i ett mönster av tidigare kemvapenattacker från regimen.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

ANNONS