Demonstrationer på Cypern på torsdagen.
Demonstrationer på Cypern på torsdagen.

Misslyckat försök att ena Cypern

Försöken att lösa den över 40 år gamla konflikten om det delade Cypern har misslyckats. En trött FN-chef meddelade i natt att förhandlingarna brutit samman.

ANNONS
|

- Jag är ledsen att jag måste meddela att trots starkt engagemang från alla delegationer så måste Cypernsamtalen avslutas utan ett avtal, sade FN:s generalsekreterare Antonio Guterres till reportrar i Schweiz där samtalen hållits.

Guterres anslöt på torsdagen för att sätta press på de grek- och turkcypriotiska ledarna Nicos Anastasiades och Mustafa Akinci. FN:s plan har varit att ena Cypern under en federation.

Kort pressträff

Försöken att återförena Cypern har pågått sedan ön delades upp 1974 då Turkiet invaderade de norra delarna.

ANNONS

Samtalen, som började för en vecka sedan, sågs som kanske inte den sista men den bästa chansen på länge för att få till ett avtal.

Klockan två på natten till fredagen avslutades diskussionerna efter en, enligt källor på plats, mycket stormig sista session. FN-chefen såg trött och nedstämd ut när han under en mycket kort pressträff meddelade att förhandlingarna misslyckats.

- Men det här betyder inte att det inte kan utvecklas andra initiativ för att lösa Cypernproblemet, tillade han.

Gav inte vika

Han ville inte svara på varför samtalen bröt samman, men sade att det var "ett stort avstånd" mellan de båda delegationerna.

Diplomater säger att Turkiet inte velat ge vika för kraven från grekcyprioterna att dra tillbaka trupper på ön, trots att grekcyprioterna har kunnat tänka sig att diskutera en annan huvudfråga, ett roterande presidentskap.

Cypernfrågan ser på pappret ut som en enklare konflikt att lösa än alla de andra där FN vill bidra till fred, som i Syrien, Jemen, Ukraina, Sydsudan, Libyen och på Koreahalvön. En framgång för Cypernsamtalen hade gett Guterres luft under vingarna inför det svåra mötet med den amerikanske presidenten Donald Trump under G20-mötet i Hamburg. Trump vill dra ned på bidragen till FN.

ANNONS
TT-AFP
Fakta: Cypernkonflikten

Cypern har varit delat sedan den turkiska invasionen av den norra delen av ön 1974. Invasionen följde på ett kuppförsök understödd av den dåvarande grekiska, fascistiska militärjuntan. Grekcypriotiska extremister ville förena ön med Grekland – en oacceptabel tanke för turkcyprioterna i norr.

Över 2000 människor försvann i samband med strider och massakrer före och i samband med den turkiska invasionen.

Det är den grekcypriotiska regeringen som företräder landet i EU och den turkcypriotiska republiken på öns norra del betraktas som en olaglig utbrytarstat.

Turkiet har fortfarande över 30000 soldater på norra Cypern och Nicosia är Europas sista delade huvudstad.

FN har organiserat flera fredssamtal genom åren, dock utan framgång. 2004 slöts en FN-stödd överenskommelse som fick stöd av turkcyprioterna, medan grekcyprioterna sade nej i en folkomröstning.

ANNONS