Modevecka på lyxhotell hjälper saudiekonomi

För ett halvår sedan tjänstgjorde Ritz-Carlton som femstjärnigt fängelse för prinsar. Nu står hotellet värd för Saudiarabiens första modevecka någonsin – ett evenemang som beskrivs som en del i strävan efter att minska oljeberoendet i kungariket.

ANNONS
|

Det glittrar om de festklädda gäster som minglar bland spegelblank marmor på det mest luxuösa hotell som den saudiska huvudstaden har att erbjuda. Influgna modeller, slipsprydda ambassadörer och delar av arabvärldens modeelit finns på plats för att ta del av landets första modevecka.

- Mycket har förändrats i Saudiarabien och nu kan vi välkomna människor hit för att vara en del av det. Det här är inte bara ett evenemang, utan också ett sätt att öppna dörrarna för utländska investerare, säger prinsessan Noura bint Faisal Al Saud, hedersordförande för arrangören Arab Fashion Council, till TT:s utsända i Riyad.

ANNONS

Lyxfängelse

Och kanske hoppas kronprins Mohammed bin Salman att internationella designstjärnor som Roberto Cavalli och Jean-Paul Gaultier ska få minnet av vad som pågick på hotellet så sent som i november att blekna. Då slängdes vanliga gäster ut och Ritz-Carlton förvandlades till ett femstjärnigt fängelse för över 300 personer, varav flera prinsar och mäktiga affärsmän med enorma tillgångar.

Den officiella förklaringen var att de gripna gjort sig skyldiga till korruption och behövde betala tillbaka stora summor till staten. Men kritiker menar att tillslaget främst var ett sätt för den unge kronprinsen, MBS kallad, att röja rivaler ur vägen för att ytterligare samla makten under sig.

På modeveckan duggar dock lovorden tätt. Den hade enligt arrangörerna inte kunnat bli verklighet utan de förändringar som MBS driver inom ramen för reformprogrammet Vision 2030 i syfte att hitta andra inkomster för den oljetyngda ekonomin och modernisera kungariket genom att bland annat öppna biografer, tillåta kvinnor att köra bil och bygga ett operahus.

- Det har alltid funnits utrymme för mode i Saudiarabien. Men vi behövde stödet från myndigheterna för att kunna förverkliga den här drömmen, säger prinsessan Noura bint Faisal Al Saud som dock medger att det har funnits utmaningar.

ANNONS

Sköts upp

Egentligen skulle modeveckan ha anordnats redan i mars – men den ställdes in med tre dagars varsel. Det fick rykten att florera om att mer konservativa element i regeringen hade satt press på de som var mer positivt inställda till att modeller plötsligt skulle visa kläder på en catwalk i ett av de mest konservativa länderna i världen, ökänt för sin diskriminering av kvinnor. Men enligt Arab Fashion Council behövde evenemanget skjutas fram för att kunna "välkomna gäster från hela världen" och det viskades om visumproblem.

- Självklart är inte alla redo för en modevecka i Saudiarabien. Det finns alltid de som är emot förändring. Men många saudier känner också att de har fått en chans till ett nytt liv, säger Jacob Abrian, chef för Arab Fashion Council.

- Modeveckan bidrar till en diversifiering av ekonomin, som en del i skapandet av en kreativ sektor i ett Saudiarabien som inte är beroende av olja.

ANNONS

Öppna för kvinnor

Visningarna, som pågår till den 14 april, kommer bara att vara öppna för kvinnor. Och de lokala och internationella modeskaparna har fått en del riktlinjer att följa.

- Vi har tillsammans med myndigheterna enats om vad vi kan tillåta på catwalken. Många undrar om det innebär modest mode och heltäckande abayor. Så är det absolut inte, men vi respekterar kulturen, säger Abrian.

- Saudiska kvinnor är bland de största haute couture-kunderna i Paris. Modeveckan i Riyad skiljer sig inte från det som vi ser i Europa, påstår han.

Riyad, TT:s utsända

Fakta: Ambitiösa reformer

Det ambitiösa reformprogrammet Vision 2030 lanserades i april 2016. "Vår vision är ett starkt, driftigt och stabilt Saudiarabien", förklarade Mohammed bin Salman som sedan dess har upphöjts till kronprins.

Den bakomliggande orsaken till reformprogrammet är att Saudiarabien behöver diversifiera ekonomin för att minska oljeberoendet. Det sjunkande oljepriset har slagit hårt mot landets ekonomi. När Mohammed bin Salman presenterade reformprogrammet var hans förhoppning att Saudiarabien skulle kunna "överleva utan olja" så tidigt som 2020.

Planen är att privatisera statliga verksamheter och tillgångar. Bland annat ingår att fem procent av den statliga oljejätten Saudi Aramco ska säljas ut och om det förverkligas kommer Saudiarabien att få världens största oljefond.

Vision 2030 innehåller också förändringar i utbildningsplanen, ökat kvinnligt deltagande på arbetsmarknaden, ökad produktion av militärmateriel och investeringar i underhållningsbranschen för att skapa arbetstillfällen för ungdomar.

Källa: BBC, Reuters

ANNONS