Ryssar gillar att återskapa slag från Napoleonkrigen. Här slaget vid Berezina som utspelade sig i november 1812 med deltagare i i tidstypiska uniformer. Arkivbild.
Ryssar gillar att återskapa slag från Napoleonkrigen. Här slaget vid Berezina som utspelade sig i november 1812 med deltagare i i tidstypiska uniformer. Arkivbild. Bild: Sergej Grits/AP/TT

Napoleon stärker sin status som rysk ikon

Napoleons armé invaderade Ryssland 1812. Sedan dess har ryssarnas syn på den franske kejsaren gått upp och ner. Nu för tiden verkar hans aktier stå starkt hos den forne fienden.

ANNONS

På onsdag är det 200 år sedan Napoleon Boneparte dog i brittisk fångenskap på den avlägsna ön Sankt Helena i södra Atlanten.

Minnesdagen kommer i vissa ryska kretsar att högtidlighållas på stor fot.

– Vi beundrar hur han svingade sig upp från trasor till rikedomar samt hans död som martyr, säger Viktor Bezotnosnyj, historiker och expert på Napoleonkrigen.

I början av 1800-talet såg den fransktalande ryska noblessen Napoleon som en oöverträffad politisk och militär strateg.

Sedan kom invasionen. Moskvas invånare föredrog att sticka staden i brand hellre än att överlåta den till den då hatade generalen från Korsika.

Men den franske envåldshärskaren skulle omvärderas.

ANNONS

En revolutionär

Under Sovjetunionens era glorifierade bolsjevikerna Napoleon som en revolutionär besläktad med Lenin. Den bilden ändrades efter sovjetimperiets fall, men hos en del ryssar levde populariteten vidare.

– Inte ens de mest patriotiska ryssarna ser längre Napoleon främst som en invaderande fiende, säger museichef Vladimir Presnov i Borodino.

Där, nära dåtidens by tolv mil väster om Moskva, utspelade sig den 7 september 1812 det största och blodigaste fältslaget under Napoleons fälttåg i Ryssland. Uppskattningsvis 70 000 soldater dog denna enda dag.

Napoleons armé slog inte helt ut den ryska, fast ryssarna tvingades på reträtt. Men förlusterna bidrog starkt till hans senare misslyckande i Ryssland. I rysk historia räknas slaget vid Borodino därför som en seger.

Klär ut sig

Årligen klär ryska historieentusiaster ut sig och rekonstruera slag där de agerar den franska Stora arméns sida. Scenerierna lockar tiotusentals åskådare.

En av dem är Michail Sjmaevitj, som nyhetsbyrån AFP träffade under ett återskapande i februari i samband med att 120 franska och ryska soldater från Napoleons ryska fälttåg 1812 begravdes på nytt. Kvarlevorna påträffades under ett byggarbete 2019.

Iförd vit uniform, svarta stövlar, blå axelklaffar var Michail Sjmaevitj för dagen en infanteriöverste till häst i Napoleons "Grande Armée".

– Vive l'Empereur! Vive la France! hördes de "franska" soldaterna skrika.

ANNONS

Michail Sjmaevitj, ordförande i en ryttarklubb, anser att Napoleon var ett geni och före sin tid. Han menar att segern över Frankrike gjorde Ryssland till ett dominerade land i Europa som avskaffade livegenskapen 1861:

– Det är tack vare honom som Ryssland blev en europeisk stormakt, moderniserade sin industri och sitt politiska system.

Hoppas på klon

Hemma hos Alexander Vichrov i Moskva pryder målningar av kejsarens militära bedrifter väggarna i den stora lägenheten. Miniatyrbyster och andra Napoleon-attiraljer fyller skåpen.

– Napoleon är den första personen i historien som dyrkas även i länder som han invaderade, säger Alexander Vichrov som stoltserar med en av de största privatsamlingar till Napoleons ära.

Bland hans dyrgripar finns en bit av sängen som Napoleon avled i vid 51 års ålder samt en medaljong med en kejserlig hårlock.

– Vem vet, en dag kanske det här året kan användas för att skapa en Napoleon-klon, säger han med ett skratt.

Stolt ättling

På konservatoriet i S:t Petersburg arbetar rösttränaren Maria Ljudko, en stolt ättling till en av de cirka 2 000 franska soldater som stannade kvar i Ryssland efter nederlaget.

Hennes förfader hette Vigoureux, blev privatlärare i Lida i dagens Belarus och gifte sig med en student.

Familjen tog bort släktnamnet under Stalins dagar, men nu funderar Maria Ljudko på att återta det och skämtar lite:

ANNONS

– Jag har denne franske soldat att tacka för mitt sinne för moral, initiativ och ansvar, samt även min uppskattning av mat, humor och rådighet.

Napoleon Bonaparte är en huvudperson i Europas historia tack vare sitt militära befäl, maktspel och imperiebygge, men också de liberala reformerna. Arkivbild.
Napoleon Bonaparte är en huvudperson i Europas historia tack vare sitt militära befäl, maktspel och imperiebygge, men också de liberala reformerna. Arkivbild. Bild: Jens Meyer/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS