Influensasäsongen har varit rekordmild i Nya Zeeland och Australien. Arkivbild.
Influensasäsongen har varit rekordmild i Nya Zeeland och Australien. Arkivbild. Bild: JESSICA GOW / TT

Noll influensafall i Nya Zeeland: "Otroligt"

Flera länder på södra halvklotet har noterat rekordlåga nivåer av influensa under årets vinter – vilket kan ha räddat 10 000-tals liv, rapporterar The Guardian. Nyzeeländska vårdsystemet har inte upptäckt ett enda influensafall sedan i juni.

ANNONS

Covid-spridningen i Nya Zeeland är en av världens lägsta och åtgärderna mot viruset tycks ha gett resultat även på influensan under vintern, som nu går mot sitt slut på södra halvklotet.

I Auckland, landets största stad, noterades det senaste influensafallet i april.

– Det är otroligt. Det finns helt enkelt ingenting alls. Ingen influensa, säger Michael Baker, professor i folkhälsa vid Otagouniversitetet i Wellington till tidningen.

Trenden sträcker sig över flera länder i söder. I Australien registrerades över 131 000 influensafall juli–augusti förra året, enligt officiell statistik. I år ligger siffran på 315.

– Fallen har störtdykt sedan i mars, säger professor Ian Barr, vid WHO i Melbourne, till The Guardian.

ANNONS

Antalet döda i influensa har samtidigt minskat från 950 till under 40 och inget nytt dödsfall har registrerats senaste tre månaderna, enligt Barr.

Liknande utveckling syns i Sydafrika och i länder i Sydamerika, länder och regioner som drabbats hårt av coronaviruset. De låga influensatalen kan ge hopp åt oss i norr – som står inför vår egen influensaperiod.

– Man kommer fortfarande att ha en influensasäsong men jag tror att den blir mindre intensiv. Länder i norra hemisfären som aktivt bekämpar covid-19 i någon omfattning borde få en hel del skydd (mot influensan) genom att göra det, säger Michael Baker.

Anna Hansson/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS