Nya problem väntar när flyktingar återvänder

Nigerianska staten vill få människor som bor i flyktingläger i delstaten Borno att återvända hem. Men hjälporganisationer varnar för att situationen kan bli svår för de som åker tillbaka.

|

Omkring två miljoner människor har tvingats lämna sina hem i nordöstra Nigeria på grund av Boko Harams terror. Men gruppen har de senaste åren tryckts tillbaka av landets armé, som vid ett flertal tillfällen beskrivit gruppen som besegrad. Nu pressar staten på för att flyktingarna ska återvända till de områden som återtagits från Boko Haram.

- Det är bra om folk kan återvända, men vi är oroliga att regeringen försöker göra politiska poänger på det och tvingar tillbaka folk, säger Hussaini Abdu, Nigeriachef vid barnrättsorganisationen Plan International, under ett Sverigebesök.

"Enorma utmaningar"

Det finns också oro för vad flyktingarna som återvänder möts av. Plan International uppger att 70 procent av skolorna i Borno förstörts. Detsamma gäller många broar, vägar och vårdinrättningar i området.

Även organisationen Refugees International varnar för regeringens planer och påpekar att situationen i området är problematisk, med brist på grundläggande service. Organisationen anser också att det är tveksamt om återvändandena sker frivilligt.

Flyktinglägren där människor nu bor har visserligen brister, men ger samtidigt viss stabilitet, säger Abdu.

- Utmaningarna är så enorma att det behövs stöd från andra delar av världen. Regeringen är djupt oförmögen att ordna allt det här på egen hand. Därför måste den vara ödmjuk nog att söka hjälp, säger han.

Inte idealiskt med läger

Henrik Angerbrandt, Nigeriaforskare vid Stockholms universitet, säger att regeringen är mån om att visa upp resultat, men att många misstror den.

- Även om situationen förbättrats mycket så vågar man inte riktigt lita på att regeringen har allt under kontroll, eftersom den gått ut med felaktig information tidigare och utfärdat löften som man inte riktigt kunnat hålla.

Han har svårt att svara på om det är rätt tid att börja flytta människor från lägren.

- Det är ingen idealisk situation där man har så många på flykt, samtidigt så är det knappast idealiskt om man tvingar folk heller.

Lever i skräck

Hela regionens ekonomiska struktur, exempelvis marknadsplatser, har slagits sönder, vilket innebär möjligheterna till försörjning är små, berättar Angerbrandt.

- Det är svårt att flytta tillbaka en miljon människor och tro att allt ska vara som förut. Det är många städer som behöver byggas upp från grunden.

Säkerhetsläget är också ett frågetecken. Hussaini Abdu säger att det finns en risk att Boko Haram slår tillbaka mot byar, även om gruppen kanske inte lyckas ta kontroll över större områden på samma sätt som tidigare.

- Men gruppen kan fortsatt få människor att leva i skräck, så att de inte vågar gå utomhus. Och det är nästan samma sak, säger han.

TT

Fakta: Krisen kring Tchadsjön

Omkring 2,4 miljoner människor är på flykt på grund av Boko Harams framfart i ett område kring Tchadsjön som omfattar nordöstra Nigeria och delar av Tchad, Kamerun och Niger.

Nigerias armé har pressat tillbaka Boko Haram och tvingat gruppen till reträtt. Till följd av det har Boko Haram utfört bland annat självmordsattacker och kidnappat skolflickor i Nigeria.

Situationen har förvärrats av matbrist, vilket lett till att 4,5 miljoner är i behov av nödhjälp i de fyra länderna.

Källa: UNHCR