USA:s tidigare president Donald Trump håller tal i Arizona i natt. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump håller tal i Arizona i natt. Arkivbild. Bild: Ross D. Franklin/AP/TT

Nystart för Trump– håller uppskjutet tal

Donald Trump gör sin comeback för 2022 i Arizona, efter att ha blivit avrådd att hålla tal på årsdagen av stormningen av kongressen den 6 januari. Expresidenten, fortfarande Republikernas starka profil, väntas under lördagskvällen fortsätta hävda att valet "stulits".

ANNONS

Det är första gången sedan juli 2021 som Trump besöker Arizona, en delstat där han såg sig besegrad som första republikanska presidentkandidat på 24 år.

Trots att Trump förlorade valet med över sju miljoner röster till Joe Biden och efter det förlorat flera överklaganden i domstolar, fortsätter expresidenten felaktigt hävda att valet var riggat och att segern stulits i från honom. Talet i Florence i Arizona under lördagskvällen amerikansk tid väntas bli mer av samma linje, även om det också kan komma att handla om sakfrågor som inflationen, Afghanistan och covid-19.

– Han överraskar ofta, konstaterar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

ANNONS

– Men han har aldrig släppt idén om att han inte förlorade valet: att det var ett stulet val. Det är det huvudsakliga meddelandet som kommer från Trump, och allting kretsar kring det. Det finns säkert många republikaner som önskar att Trump kunde släppa det, men det är osannolikt att han kommer att göra det.

Gästtalarna som bjudits in till kampanjmötet i Florence står bakom Trumps felaktiga påståenden om det stulna valet, enligt nyhetssajten Axios. Det enda undantaget är Alveda King, syskonbarn till Martin Luther King.

Går hem hos väljarna

Trumps budskap går hem hos väljarna, visar mätningar. Omkring 70 procent av de republikanska väljarna tror att det förra presidentvalet inte var ett legitimt val.

– Han har också ett mycket starkt stöd, i alla fall offentligt, bland de republikanska politikerna. Bland dem som sitter i senaten och representanthuset finns väldigt få kritiker av honom. Det finns några stycken – Liz Cheney och Adam Kinzinger – annars har partiets valda representanter fallit in bakom honom, säger Blanck.

Det finns flera republikanska senatorer som helst vill vända blad, lägga påståendena om ett stulet val åt sidan, och fokusera på sakfrågor. Men inte heller dessa vill provocera Trump, skriver Politico.

Trump har inte lyckats få partiets stöd för att avsätta senatens minoritetsledare Mitch McConnell, en mäktig republikan och nagel i ögat på expresidenten, rapporterar CNN. Men även McConnell, som tydligt tog avstånd från stormningen av kongressen, har tystnat i sin kritik, påpekar Dag Blanck.

ANNONS

Tagit över partiet

Det innebär att Trump, åtminstone för tillfället, tagit över partiet, enligt Dag Blanck.

– Det är i grunden omgjort efter Trumps åsikter. De kritiker som fanns, försvinner ur partiet. Det republikanska partiet som finns nu är mycket annorlunda mot förut.

Bilden bekräftas av Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad:

"Han har blivit det republikanska partiet och lyckats tysta all kritik. Hans popularitet bland republikanska väljare gör att många politiker runt om i USA insett att deras egna möjligheter att behålla sina positioner innebär att de måste stötta Trump. Det finns givetvis undantag men som helhet är Trumps position väldigt stark", skriver hon i ett mejl till TT.

Trump kommer inte att säga något i talet om att ställa upp i presidentvalet 2024, men kan säga en del saker indirekt som gör att många kan tolka det så, tror Frida Stranne.

Trump väntas tala klockan 19 lokal tid, det vill säga klockan 03 natten mot söndag svensk tid.

Fakta: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

I ett tal på årsdagen av attacken pekade president Joe Biden direkt ut expresidenten som ansvarig.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS