Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blockerar fortsatt EU:s långtidsbudget. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki blockerar fortsatt EU:s långtidsbudget. Arkivbild. Bild: Czarek Sokolowski/AP/TT

EU till Ungern: Gå till domstol!

Båda sidor i EU:s budgetbråk vädjar till den andra att ge vika. Ta frågan till EU:s domstol, tycker EU-kommissionen.

ANNONS

Ungern och Polen har gemensamt blockerat uppgörelsen om EU:s gigantiska coronastöd och nästa långtidsbudget.

Orsaken är missnöje med de nya regler som ska se till att inte EU-medel missbrukas av medlemsstater som inte lever upp till grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán anser att det handlar om "utpressning" från länder och politiker i väst som ogillar hans politik. Polske kollegan Mateusz Morawiecki talar i sin tur om att en "EU-oligarki" försöker mobba svagare medlemmar.

Möts i Ungern

De två nej-sägarna ska mötas i Budapest under torsdagen. Att vika ner sig verkar dock inte vara aktuellt – i stället manar Orbán övriga EU att vika, för att åtminstone få loss coronastödet.

ANNONS

– Nödlidande länder vill ha pengar snabbt. Låt dem få det. Andra länder vill ha nya rättsstatsregler. Det kan vi diskutera. Den ena saken måste vi göra snabbt. Det andra är det inte lika bråttom med, säger Orbán till tyska tidskriften Die Zeit, enligt österrikiska nyhetsbyrån APA.

Men det går inte att acceptera, fastslår Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).

– Nej, det kan vi inte. Vi var överens alla 27 medlemsländer i somras. Det gäller att hitta sätt för Ungern och Polen att acceptera det här, fastslår Dahlgren i en pressträff via webben på onsdagen.

"Gå till domstol"

Som höstens ordförandeland i EU:s ministerråd arbetar Tyskland och förbundskansler Angela Merkel intensivt för att hitta en lösning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen manar Orbán och Morawiecki att tänka om.

– Vi talar här om brott mot rättsstatsregler som hotar EU:s budget. Det är svårt att föreställa sig någon i Europa som kan ha något emot den principen. Och för den som fortfarande tvivlar finns en tydlig väg: De kan gå till EU:s domstol och testa de nya reglerna där, talar von der Leyen inför EU-parlamentet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: EU:s budgetkamp

EU:s stats- och regeringschefer enades vid ett maratonmöte i somras om ett stort coronastödpaket på 750 miljarder euro samt unionens nästa långtidsbudget, på totalt 1 074,4 miljarder euro under åren 2021—27.

Uppgörelsen innebär bland annat att pengar gemensamt ska lånas ihop till coronastödet och sedan betalas tillbaka gemensamt fram till år 2058. I uppgörelsen ingår även att ett system ska tas fram att förhindra att EU-medel utbetalas till länder som inte följer grundläggande rättstats- och demokratiprinciper.

För att bli verklighet krävs dock även EU-parlamentets godkännande, vilket ännu inte getts. Kompromissförhandlingar under hösten har nått fram till preliminära uppgörelser, som dock Polen och Ungern har motsatt sig, i protest mot det rättsstatssystem som förhandlats fram.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS