Polen planerar att bygga ett kärnkraftverk vid Östersjöns kust. Här promenerar en kvinna på en kaj i Gdynia och blickar ut mot havet. Arkivbild.
Polen planerar att bygga ett kärnkraftverk vid Östersjöns kust. Här promenerar en kvinna på en kaj i Gdynia och blickar ut mot havet. Arkivbild. Bild: Darko Vojinovic/AP/TT

Polen planerar kärnkraftverk vid Östersjön

ANNONS
|

Polen planerar för bygget av ett kärnkraftverk vid Östersjöns kust.

Verket är tänkt att ligga i Pommern, nordväst om Gdansk och omkring 10 mil från den danska ön Bornholm, noterar medier i Danmark.

I detta skede har Polen kallat till en internationell remissrunda där det ska kunna ges synpunkter från länder i omgivningen, rapporterar polennu.dk, en dansk nyhetssajt med polsk inriktning. Remissrundan sker i enlighet med den så kallade Esbokonventionen om gränsöverskridande miljökonsekvenser.

Kärnkraftverket skulle då ligga mellan 20 och 25 mil från Blekinge, skånska Simrishamn samt Ölands och Gotlands respektive sydspetsar.

Enligt planen ska bygget inledas i 2026, varpå verket ska stå klart 2033.

ANNONS

Danmarks och Norges statsministrar reser till Polen nästa vecka för att tillsammans med Polens premiärminister inviga gasledningen Baltic Pipe, som ska ge Polen möjlighet att importera mer gas från Norge via Danmark i stället för från Ryssland.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS