Rysslands biträdande utrikesminister Aleksander Grusjko på en presskonferens vid ryska ambassaden i Bryssel i januari, innan kriget med Ukraina bröt ut.
Rysslands biträdande utrikesminister Aleksander Grusjko på en presskonferens vid ryska ambassaden i Bryssel i januari, innan kriget med Ukraina bröt ut. Bild: Mark Carlson/AP/TT

Ryssland lovar reaktion på svenskt Natointräde

Om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen Nato så kommer det inte att bli "utan politisk reaktion", säger Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

ANNONS

Svaret från Ryssland kommer inte vara baserat på känslor, säger han:

– Det kommer bero på vilken Nato-infrastruktur som utplaceras där.

Om Nato talar om att flytta kärnvapen närmare Ryssland så kommer Moskva ge ett "lämpligt svar". Men det är för tidigt för att prata om att placera ryska kärnvapen runt Baltikum, säger Grusjko.

Sedan tidigare finns det dock spekulationer om att det finns icke-strategiska kärnstridsspetsar i den ryska enklaven Kaliningrad, som gränsar till Litauen.

Under lördagen gjorde Ryssland även verklighet av sitt löfte att stoppa elleveranserna till Finland, skriver AFP.

Finland väntas däremot inte ha några problem med att ersätta den ryska elen, som på senare tid uppgått till cirka 10 procent av landets totalförbrukning.

ANNONS

Grusjko säger också att Ryssland "inte underskattar hotet av ett militariserat Arktis" som han hävdar riskerar att förvandlas till en "militär konfliktzon".

Samtidigt säger han att Ryssland inte har några fientliga intentioner gentemot Finland och Sverige.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS