FN:s råd för mänskliga rättigheter. Arkivbild.
FN:s råd för mänskliga rättigheter. Arkivbild.

Saudiarabien pressas kring Khashoggi-mordet

EU-länderna visar upp en enad front för att få Saudiarabien att släppa fängslade aktivister. Landet uppmanas även att samarbeta med utredaren om mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

Det gemensamma uttalandet som lästes upp i FN:s råd för mänskliga rättigheter är det första tillrättavisandet av Saudiarabien i rådet sedan det grundades 2006.

- Det är en seger för Europa att kunna enas kring detta, säger en representant för ett EU-land.

Utöver de 28 EU-länderna har flera andra länder, bland annat Australien och Kanada, skrivit under uttalandet som kritiserar Saudiarabiens hållning i människorättsfrågor. USA står däremot inte med bland undertecknarna.

ANNONS

- Vi är särskilt oroade över användningen av antiterrorlagar och andra bestämmelser kring säkerhet som används mot personer som fredligt utövar sina rättigheter, sade Harald Aspelund, Islands FN-ambassadör när han läste upp uttalandet.

Undertecknarna kräver att tio namngivna fängslade aktivister friges. I uttalandet fördöms Khashoggi-mordet, som skedde på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober i fjol.

"Omständigheterna kring Khashoggis död visar på behovet av att skydda journalister och behovet av att upprätthålla yttrandefriheten över hela världen", står det i uttalandet.

FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard, leder en utredning av mordet. Saudiarabien uppmanas av de 30 länderna att samarbeta med Callamard.

TT-Reuters

Fakta: Mordet på Jamal Khashoggi

Journalisten Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017, sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur som han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS