Kosovansk polis vid gränsen mot Serbien. Arkivbild.
Kosovansk polis vid gränsen mot Serbien. Arkivbild. Bild: Bojan Slavkovic/AP/TT

Serbiens valmyndighet stoppades vid gränsen

ANNONS

Polisen i Kosovo har stoppat tre fordon från Serbiens valmyndighet från att resa in i landet med röstsedlar till den serbiska minoriteten, enligt ett uttalande från kosovanska myndigheter.

Serbien håller en folkomröstning på söndag om ändringar för att stärka rättsväsendets oberoende som ett led i de reformer som krävs för att landet ska närma sig EU-medlemskap.

Belgrad vill att dess etniska serbiska minoritet i Kosovo ska delta, men Kosovo slår fast att den serbiska minoriteten endast får rösta via post eller på ett sambandskontor, och ignorerar tidigare praxis om att inrätta vallokaler i serbdominerade områden.

Kosovo förklarade i fredags att lagen "inte erkänner rätten för en stat att hålla en folkomröstning på en annan stats suveräna territorium", och tillade att "praxis som tillämpats hittills sedan 2012 har varit grundlagsstridig."

ANNONS

Kosovo förklarade sig självständigt från Serbien 2008, ett drag som Serbien har vägrat att erkänna.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS