USA:s dåvarande president John F Kennedy och första dam Jacqueline Kennedy vid kyrkan St Marys i Rhode Island 1961.
USA:s dåvarande president John F Kennedy och första dam Jacqueline Kennedy vid kyrkan St Marys i Rhode Island 1961.

Spänd väntan på Kennedy-material

Torsdag är dagen K i USA. Över 3 000 sidor tidigare hemligstämplade dokument om mordet på president John F Kennedy 1963 kan bli offentliga. Det vill säga – om president Donald Trump inte agerar.

ANNONS
|

Historieintresserade och konspirationsteoretiker i USA gnuggar händerna och radar upp frågor: Var det Lee Harvey Oswald som ensam låg bakom mordet på Kennedy den där ödesdigra dagen i Dallas? Om så, vad gjorde Oswald i Mexiko veckan innan? Hade mordet kopplingar till någon främmande makt, som Kuba? Och finns det detaljer om JFK:s privatliv som ännu inte kommit ut i ljuset?

Allt material?

Skälet till att frågorna ställs just nu är att den 25-åriga hemligstämpel som dåvarande presidenten GeorgeHW Bush satte på dokumenten 1992 löper ut just på torsdagen. President Trump sade nyligen att han är villig att offentliggöra materialet – men han har ännu inte specificerat om han vill att allmänheten ska få ta del av alla de 3150 sidorna eller om han kommer att beordra att vissa förblir hemliga.

ANNONS

"Det länge emotsedda offentliggörandet av #JFKFiles äger rum i morgon. Så intressant!", twittrade Trump under natten till torsdagen svensk tid.

Presidenten kan välja att låta delar av materialet vara hemligt med hänvisning till att det skulle skada försvaret, underrättelsetjänsterna, rättsväsendet eller utrikespolitiska relationer, enligt lagen från 1992, skriver nyhetskanalen CNN.

Öppet sår

Merparten av dokumenten uppges vara från 1960- och 70-talen, men vissa skrevs så sent som på 1990-talet av bland annat underrättelsetjänsten CIA. Flera underrättelsetjänster uppges ha bett presidenten att nu vara återhållsam när det gäller att offentliggöra dokumenten. Historiker och vissa av Trumps partikamrater i kongressen är av motsatt åsikt.

Mordet på JohnF Kennedy är fortfarande något av ett öppet sår i USA. Det klarades aldrig upp eftersom den huvudmisstänkte Oswald mördades när han skulle flyttas till fängelset. Det har varit föremål för en uppsjö av konspirationsteorier.

TT
Bakgrund: Mordet på JFK

Den 22 november 1963 besökte USA:s president John F Kennedy och hans fru Jacqueline Dallas, ett "strategiskt besök" inför valet året därpå. Från flygplatsen färdades de i bilkortege. Solen sken och presidenten hade bett att bilens skottsäkra tak skulle tas bort.

Vid Dealey Plaza smällde det plötsligt. Presidenten var träffad. Han fördes till sjukhus, där han dödförklarades kort därpå.

Polis skyndade mot ett boklager varifrån vittnen sagt att skotten kom. På sjätte våningen hittades ett gevär med 24-årige Lee Harvey Oswalds fingeravtryck. Senare på dagen greps Oswald på en biograf i staden.

Vicepresidenten LyndonB Johnson svor presidenteden på Dallas flygplats samma dag. Den mördade presidenten begravdes tre dagar senare i Sankt Matthews-katedralen i Washington.

När Oswald skulle flyttas från Dallas polisstation till stadens fängelse, sköts han ihjäl av nattklubbsägaren Jack "Ruby" Rubenstein som tagit sig in i polishusets källare. Mordet skedde inför tv-kameror. Jack Ruby dömdes till döden men överklagade. Han dog av cancer innan den rättegången hann börja.

Oswald erkände aldrig mordet på JFK men bevisningen mot honom var stark. Ett stort antal konspirationsteorier som håller maffian, landets fackföreningar, kubanska intressen, ryska intressen eller regeringen ansvarig har dessutom anförts.

Bakgrund: John F Kennedy

John Fitzgerald Kennedy föddes 1917 i en rik Bostonfamilj.

Tog examen från det anrika Harvard-universitetet 1940. Under andra världskriget var han befälhavare på en torpedbåt i Stilla havet. Blev krigshjälte då en japansk jagare klöv fartyget och han lyckades rädda hela besättningen.

1947 valdes Kennedy in i representanthuset och 1953, samma år som han gifte sig med Jacqueline Bouvier, blev han delstaten Massachusetts senator.

1960 utsågs Kennedy till Demokraternas presidentkandidat tillsammans med vicepresidentkandidat LyndonB Johnson. I valet besegrade han knappt Republikanernas Richard Nixon.

Kennedys tid som president präglades av kalla kriget. Hans första internationella utmaning, Grisbuktsinvasionen av Kuba, blev ett fiasko. Men han löste det akuta krigshotet under Kubakrisen 1962, då Moskva tvingades ta hem robotar som var på väg till Kuba. Under Kennedy ökade det amerikanska engagemanget i Vietnamkriget.

Inrikespolitiskt stred han för medborgerliga rättigheter och jämlikhet för USA:s svarta. Han lanserade sociala reformer under namnet New Frontier. Han ville också att USA skulle flyga en människa till månen, innan 1960-talet var över – något som lyckades.

Mördades i Dallas den 22 november 1963.

Källor: UI, Nationalencyklopedin och Anno 1963

ANNONS