Än så länge fladdrar flaggorna från Wales, England, Storbritannien och Skottland sida vid sida utanför järnvägshotellet i Newcastle. Men brexit har gjort relationen allt mer snårig.
Än så länge fladdrar flaggorna från Wales, England, Storbritannien och Skottland sida vid sida utanför järnvägshotellet i Newcastle. Men brexit har gjort relationen allt mer snårig.

Splittringen kan spräcka Storbritannien

Brexit eller bremain? Den eviga frågan om EU fortsätter att splittra Storbritannien och skapar nu allt större spänningar bland invånarna. I Skottland ger nationalisterna inte upp – varken om EU eller självständighet.

ANNONS
|

Vid vallokalen på Abbeyhill-dagiset i skotska Edinburgh flödar optimismen hos somliga när TT kommer på besök under EU-valet i torsdags.

- Personligen tror jag vi tar tre av de sex mandaten i Skottland. Vissa tror till och med på fyra, men jag är nöjd med tre, säger Robbie Castel från nationalistpartiet SNP.

- Vi var väldigt nära ett mandat senast, men jag hoppas framför allt att vi kan visa att Skottland har en klar majoritet till vänster, säger James Puchowski från Gröna partiet.

ANNONS

Även om några valresultat inte redovisas förrän på söndag ger opinionsmätningarna dem all rätt att hoppas.

Fiasko för May?

Samtidigt ser det tufft ut för de traditionella storpartierna.

Labours Harry Rath försöker hålla modet uppe och säger att han i alla fall hoppas på en andraplats.

Historiskt sett är det dock inte mycket att glädjas över för ett parti som länge helt dominerat landsdelen.

Konservativa partiet – Tories – finns å andra sidan inte ens på plats, mer än i form av ett valplakat. Liksom i resten av landet väntas EU-valet i Skottland sluta i ett fiasko för premiärminister Theresa Mays parti.

Orsaken är given: oförmågan att nå fram till ett beslut om brexit har skurit hårt i förtroendet för både Tories och Labour.

För eller emot

I stället väntas stora framgångar för de partier som antingen är väldigt mycket för EU – eller väldigt mycket mot. Förre Ukip-ledaren Nigel Farage har lyft det nya Brexitpartiet till svindlande höjder.

"Låt oss ge Westminster (det brittiska parlamentet och regeringskvarteren) en läxa som de aldrig kommer att glömma. Vi behöver er röst för att rädda demokratin", twittrade Farage segersäkert på valdagen.

Farages framgångar sker dock främst i England och Wales. I Skottland drar SNP åt helt motsatt håll i stället. Den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon har upprepade gånger varslat om att ett brittiskt utträde ur EU enligt de villkor som Theresa May vill ha kommer att följas av skotska krav på en ny folkomröstning om självständighet.

ANNONS

Självständighet?

Många SNP-are har just nu svårt att veta vilken fot de egentligen ska stå på.

- Uppenbarligen ökar ju chansen för en ny självständighetsomröstning om det skulle bli en brexit utan avtal med EU. Fast att helt stoppa brexit är ändå nummer ett just nu, säger Robbie Castel.

När Skottland folkomröstade om självständighet 2014 var det många som till sist valde nej av rädsla för att självständigheten skulle tvinga landet ut ur EU, åtminstone till en början. Nu kan det i stället bli tvärtom.

Samtidigt har kaoset kring brexit, växande engelsk nationalism och en allt mer hätsk stämning mellan för och emot blivit nya argument för SNP.

- Hela brexitprocessen visar hur nödvändigt det är med självständighet, säger Robbie Castel i Abbeyhill.

Edinburgh, TT:s korrespondent

Fakta: Skottland

Skottland är till ytan något mindre än Götaland och har 5,4 miljoner invånare. Landet var länge självständigt men ingår sedan 1707 i en union där numera England, Wales och Nordirland är de andra delarna – i dagligt tal kallad Storbritannien eller Förenade kungariket (United Kingdom).

Skottland har regionalt självstyre med eget parlament och egen regering. Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer.

I en folkomröstning om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 mot 44,7 procent, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede.

I det skotska parlamentet sitter 129 ledamöter. Nationalistpartiet SNP har nästan hälften av mandaten och leder den regionala regeringen med partiledaren Nicola Sturgeon som regeringschef.

I det brittiska parlamentet har Skottland 59 ledamöter – för närvarande 35 från SNP, 13 från Konservativa partiet, 7 från Labour och 4 från Liberaldemokraterna.

I EU-parlamentet har Skottland sex mandat. 2014 fick SNP och Labour in vardera två ledamöter, mot en var för Konservativa partiet och Ukip.

ANNONS