Milisgrupper har tagit kontrollen över flera fattiga områden i Rio de Janeiro i Brasilien. Arkivbild.
Milisgrupper har tagit kontrollen över flera fattiga områden i Rio de Janeiro i Brasilien. Arkivbild. Bild: Silvia Izquierdo/AP/TT

Studie: Milis styr över halva Rio de Janeiro

ANNONS

Milisgrupper kontrollerar mer än halva Rio de Janeiro i Brasilien, sett till ytan, enligt en studie.

De kriminella nätverken utövar utpressning och fungerar mer eller mindre som myndigheter i fattiga delar av staden. Miliserna har på många ställen har tagit över kontrollen över stadsdelar från narkotikagäng.

"Expansionen av milisstyrkor i Rio de Janeiro är slående med tanke på att de först började organiseras i sin nuvarande form på 2000-talet", heter det i studien.

Stadens största narkotikagäng uppstod däremot mellan 1970- och 1990-talen.

Milismedlemmarna är till stor del före detta poliser. Grupperna bildades ursprungligen som en slags grannsamverkan för att skydda invånarna från narkotikahandlarna, men har utvecklats till egna kriminella nätverk.

ANNONS
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS