Talibanerna utropar seger inifrån presidentpalatset

Det råder full panik i Afghanistans huvudstad Kabul, sedan president Ashraf Ghani har lämnat landet och talibanerna har tagit kontroll över presidentpalatset. Inifrån utropade de seger, rapporterar Al Jazeera, samtidigt som de hävdar att ”det verkliga testet” börjar nu.

ANNONS
|

Scenariot att talibanerna skulle lyckas ta över Afghanistan avfärdades som ”mycket osannolikt” av USA:s president Joe Biden för en dryg månad sen. Efter att USA meddelat att man drar sig ur landet helt, har dock stad efter stad i landet fallit i den fundamentalistiska talibanrörelsens händer på rekordtid. Under söndagen återstod bara huvudstaden Kabul.

Tidigt under söndagen kom rapporter om att talibaner börjat omringa staden. En senior tjänsteperson på inrikesdepartementet sade tidigt under dagen att angriparna kommer "från alla håll", utan att ge några ytterligare detaljer. Regeringen har in i det sista sänt ut budskapet att man haft läget under kontroll, men under söndagseftermiddagen kom beskedet att landets president Ashraf Ghani lämnat landet. Strax innan klockan 18 på söndagen uppgav talibanerna att man intagit presidentpalatset.

ANNONS

Filmer och bilder inifrån palatset visar hur flera talibanska krigare tar plats vid vad som antas vara president Ashraf Ghanis skrivbord. Talibanernas politiska talesperson uppger enligt tidningen Al Jazeera att den hastiga segern var en ”oöverträffad bedrift”, men att det verkliga testet, det att styra landet, börjar nu.

Två timmar senare skrev president Ashraf Ghani på Facebook att han valde mellan att kämpa mot de beväpnade talibanerna som ville bryta sig in i palatset, eller att fly landet. Han menar att han valde det sistnämnda för att ”undvika ett blodbad”.

”Länge leve Afghanistan” avslutar han.

Enligt AP planerar talibanerna att inom kort utropa ”Islamiska emiratet Afghanistan” från presidentpalatset i Kabul. Namnet användes tidigare för landet då talibanerna styrde mellan åren 1996 och 2001.

Kaos och panik när människor försöker fly

Bland lokalbefolkningen råder det samtidigt skräckstämning, rapporterar flera medier på plats.

– Det är kaos på gatorna och full panik. Människor vet inte var de ska ta vägen. De rusar till banken för att ta ut sina pengar, säger norska NRK:s korrespondent Yama Wolasmal till sin uppdragsgivare från Kabul.

– Vi hör en del skottsalvor, men det finns inget tecken på strid. Alla utlänningar har satt full fart mot flygplatsen.

I en intervju med Expressen berättar svenska journalisten Magda Gad, som befinner sig i Kabul, om stämningen bland afghanerna.

ANNONS

– Människor här känner sig helt grundlurade. Det har krigats här i 20 år för att det skulle bli bättre och nu är de tillbaka på ruta ett. Folk känner sig helt övergivna, säger hon till tidningen Expressen.

Hon jämför situationen med när USA drog sig ur Vietnam på 70-talet.

– USA agerar precis som i Vietnam. Man har tydligen inte lärt något av sina misstag, säger hon och fortsätter:

– För mig känns det som Saigon version 2.0.

Skottlossning vid flygplats

Samtidigt rapporterade USA:s ambassad om skottlossning vid flygplatsen i Kabul, där det enligt CNN rådde kaos. Vittnen talade om kvinnor i panik och stora folkmassor som desperat försökte lämna landet.

”Ta skydd” skrev USA:s ambassad och uppmanade alla amerikanska medborgare som ännu inte hunnit lämna landet att försöka sätta sig i säkerhet.

Två talespersoner från talibanerna sade till Reuters att man inte kommer acceptera någon övergångsregering i landet, vilket afghanska myndigheter tidigare uppgett har varit planen. Enligt talibanerna vill man ha full kontroll.

Under söndagen erkände samtidigt talibanerna att de kan komma att återinföra straff som amputation, stening och avrättningar, rapporterar The Independent.

– Det är upp till de religiösa följarna och domstolarna. De får bestämma straffen, säger en talesperson för talibanerna och hänvisar till de islamiska sharialagar som man vill införa.

ANNONS

Carl Bildt kritiserar Joe Biden och USA

Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt är starkt kritisk till USA och president Joe Bidens beslut att dra sig ur landet. Han kallar agerandet en skam.

"Det är en dag av ledsamhet och sorg. Många, många människor från olika delar av världen har jobbat så hårt för att hjälpa Afghanistans folk till en bättre och mer demokratisk framtid. Det här oanständiga tillbakadragandet är en skam", skriver Carl Bildt på Twitter.

För Sveriges del innebar talibanernas intåg att all personal på svenska ambassaden i Kabul evakueras. Samtlig personal ska ha lämnat senast under måndagen, meddelade regeringen under en pressträff.

LÄS MER:Talibaner på väg in i Kabul – kriget inför avgörande

Snabbt övertagande

Talibanernas frammarsch gick oväntat snabbt. Bara timmar efter det att Mazar-e-Sharif fallit, den afghanska regeringens sista utpost i norr, tog den fundamentalistiska rörelsen under söndagsmorgonen svensk tid kontroll över den viktiga staden Jalalabad utan strid. De säkrade därmed kontrollen över vägar som går mellan Afghanistan och grannlandet Pakistan. Provinshuvudstaden i Nangarhar, 15 mil öster om huvudstaden, var den sista stora staden förutom Kabul som talibanerna ännu inte kontrollerade.

– Det är inga strider i Jalalabad just nu eftersom guvernören har överlämnat den till talibanerna. Att tillåta talibanerna passera var den enda möjligheten att rädda civila liv, sade en Jalalabad-baserad tjänsteperson till nyhetsbyrån Reuters tidigt under söndagen.

ANNONS

”Sverige kommer inte överge folket”

Flera länder skyndar sig nu att ta hem sin personal. USA håller som bäst på att evakuera diplomater från sin ambassad. Landet har skickat fler soldater för att hjälpa till med evakueringen i ljuset av talibanernas snabba offensiv. Källor till CNN uppgav vid 18-tiden att den amerikanska flaggan på USA:s ambassad tagits ner.

LÄS MER:Pressträff med regeringen om läget i Afghanistan

I en kort intervju i SR:s Godmorgon världen på söndagen försäkrade Sveriges utrikesminister Ann Linde att det internationella samfundet inte överger det afghanska folket. Enligt henne siktar den svenska regeringen på att fortsätta med det omfattande biståndet till landet. Det uppgår till över en miljard kronor per år – Afghanistan är det land som får mest svenskt bistånd i världen.

Linde uppgav samtidigt man inte tänker skicka något bistånd som kommer talibanerna till del. Hon hänvisar till att det var genomförbart under slutet av 1990-talet och över sekelskiftet, när talibanerna senast styrde landet.

Tidslinje: Talibanernas offensiv

Efter att västerländska styrkor under våren och sommaren lämnat Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över allt större områden i landet. Här är en kort sammanfattning av händelserna:

14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna landet från och med 1 maj med målet att helt ha lämnat 11 september.

Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.

2 juli: USA och Nato lämnar flygbasen Bagram, Afghanistans största och nyckel i den USA-ledda offensiven i landet under två decennier.

9 juli: Talibanerna tar kontroll över den primära gränsövergången till Iran i väst.

14 juli: Gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan i sydost faller till talibanerna.

21 juli: Enligt uppgifter från USA kontrollerar talibanerna hälften av landets distrikt.

22 juli: Talibanerna hävdar att de kontrollerar 90 procent av alla gränsövergångar – en siffra som tillbakavisas av landets regering.

26 juli: FN uppger att 2 400 civila afghaner dödats eller skadats under maj och juni månads strider, den högsta siffran sedan statistik började föras 2009.

3 augusti: En talibanattack mot försvarsministern i Kabul misslyckas, men åtta människor dödas.

6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna.

8 augusti: Sar-e-Pul, Kunduz och Taloqan, alla nordliga provinshuvudstäder faller under talibanernas kontroll.

13 augusti: Provinshuvudstäderna Qala-e-Naw, Herat och Lashkar Gah hamnar under talibanernas kontroll. Även landets näst största stad, Kandahar, intas av extremisterna.

14 augusti: Mazar-e-Sharif, provinshuvudstad i Balkh i norr och landets fjärde största stad, faller i talibanhänder. Det gör också Pul-e-Alam, huvudstad i Logarprovinsen.

15 augusti: Staden Jalalabad intas av talibanerna.

Källa: AFP, Reuters

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS