En orangutang på Borneo. Arkivbild.
En orangutang på Borneo. Arkivbild. Bild: Irwin Fedriansyah/AP/TT

Tio orangutanger har flugits hem i helikopter

ANNONS

Tio orangutanger har flugits tillbaka till sin naturliga miljö på Borneo. Det är första gången på ett år som orangutanger kan släppas ut på ön i Sydostasien, då arbetet försvårats på grund av pandemin.

De tio Borneoorangutangerna har tidigare befunnit sig i fångenskap och bland dem finns en 19-årig hona som hämtats hem från Thailand.

Orangutanger delar 97 procent av människans dna och oron har varit stor för att de ska smittas av coronaviruset under transporten. Flytten gjordes därför med helikopter så att de slapp den långa och ur smittosynpunkt mer riskabla resan till land och havs.

– Pandemin har gjort att vi inte har kunnat släppa ut orangutanger på ett helt år, säger Jamartin Sihite, chef för Borneo Orangutan Survival Foundation.

ANNONS

Organisationen har infört strikta rutiner och gjort planer för hur den ska hantera om aporna blir sjuka.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS