Åklagaren Geir Evanger (till vänster) och den dömda kvinnans försvarare Nils Christian Nordhus vid rättegången i Oslo tingsrätt. Arkivbild.
Åklagaren Geir Evanger (till vänster) och den dömda kvinnans försvarare Nils Christian Nordhus vid rättegången i Oslo tingsrätt. Arkivbild. Bild: Berit Roald/NTB/TT

Tog hand om barnen – döms för terrorbrott

En norsk kvinna har dömts till tre och ett halvt års fängelse för att ha deltagit i terrorrörelsen IS. Domen är den första i sitt slag i Norge, då hon enligt domen varken deltog i strider eller det brutala våld som IS utövade i delar av Syrien, dit kvinnan reste.

ANNONS

Eftersom 30-åringen tog hand om barnen medan hennes man stred för extremisterna möjliggjorde hon för IS att utföra terrorhandlingar, resonerar Oslo tingsrätt i sitt beslut.

– Rätten har funnit att den tilltalade har deltagit i en terrororganisation, och hon gjorde det av fri vilja. Därmed uppfylls lagkravet att det ska finnas ett uppsåt, sade domaren Ingemar Nestor Nilsen när han förkunnade domen.

Kvinnan levde i terrorrörelsens självutnämnda så kallade kalifat i Syrien i sex års tid.

Åklagaren, Geir Evanger, hade yrkat på fyra års fängelse.

– Vi påstår att hon varit IS-anhängare i många år och att hennes bidrag varit att förbereda en nästkommande generation, samt att ta hand om sin man. Detta har varit viktigt för upprätthållandet av IS som organisation och för deras statsbyggande, säger han.

ANNONS

Åtalet bygger till stora delar på kvinnans egna berättelser, men hon anser att hon inte gjort sig skyldig till brott.

30-åringen har överklagat domen.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS