Floridaguvernören Ron DeSantis utmanar expresidenten Donald Trump i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat.
Floridaguvernören Ron DeSantis utmanar expresidenten Donald Trump i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Trump och DeSantis i strid om presidentnominering

Floridaguvernören Ron DeSantis utmanar Donald Trump i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat. Ledordet för kampanjen påminner om expresidentens:
– Jag kandiderar som president för att leda vår stora amerikanska comeback, säger DeSantis i en första kampanjvideo. "En illojal person", svarar Trump.

ANNONS

Djupt konservative Ron DeSantis är den republikan som anses ha störst möjlighet att på allvar kunna utmana expresident Donald Trump inför valet 2024.

– Vi behöver modet att leda och styrkan att vinna, säger DeSantis i den minutlånga videon som publicerats på Twitter.

Som guvernör har DeSantis gjort sig känd för flera stora politiska kliv åt höger och sina försök att göra Florida till en konservativ "mönsterstat" – något han lägger vikt vid i kampanjvideon som lanserar hans presidentkampanj. Han är populär på hemmaplan. Florida, tidigare känt som en vågmästardelstat, är nu närmast ett republikanskt fäste.

– Sunt förnuft kan inte längre vara en ovanlig dygd. I Florida bevisar vi att det kan göras. Vi väljer fakta framför rädsla. Utbildning över indoktrinering. Lag och ordning över upplopp och oordning.

ANNONS

Tekniska problem

44-årige republikanen avslöjade sin presidentkampanj i samband med att han lämnade in dokument till den federala valkommissionen på onsdagskvällen, inför ett planerat strömmat samtal med Twitters ägare Elon Musk vid midnatt, svensk tid.

Men den planerade intervjun, som skulle sändas på Twitter, drabbades av stora tekniska problem, sedan en halv miljon människor försökt att följa utfrågningen. Många kunde inte följa samtalet.

Samtidigt gick Donald Trump till motattack mot DeSantis. I en kampanjvideo som Trump publicerat på sin egen plattform Truth Social beskylls DeSantis för att ha ridit på expresidentens framgång.

– Det finns bara en person som kan göra Amerika stort igen, säger en speakerröst.

– Sanningen: Det kan bara finnas en Donald Trump.

Timmarna inför tillkännagivandet skrev Trump i ett inlägg på sociala medier att DeSantis inte kan vinna vare sig presidentvalet eller primärvalet på grund av hur han tidigare röstat i kongressen i frågor om socialförsäkringar samt sjuk- och hälsovårdsprogrammet Medicare.

Trump: "En illojal person"

"Han behöver också desperat en personlighetstransplantation och, så vitt jag vet, är de inte medicinskt tillgängliga ännu. En illojal person!", skrev Trump om sin rival.

De två republikanerna har en del gemensamt. DeSantis, som sannolikt inte skulle ha blivit Floridas guvernör utan Trumps stöd, har antagit den tidigare presidentens eldiga personlighet, hans populistiska politik och till och med en del av hans retorik och manér.

ANNONS

Men: DeSantis anser sig vara mer valbar i ett allmänt val, eftersom Trump bland annat står inför flera rättsliga utmaningar.

Teknikstrul till trots. Floridaguvernörens Twittersända samtal med Musk pågick i över en timme. DeSantis nämnde inte Trump en enda gång.

Han riktade däremot kritik mot myndigheter som i samband med pandemin förordade nedstängningar, vilket enligt honom inte hade något med vetenskap att göra.

– Jag tror att de amerikanska myndigheterna måste erkänna sina misstag, sade DeSantis.

Fakta: Ron DeSantis

Republikanen Ron DeSantis, 44 år, är Floridas guvernör sedan 2019. Han vann valet 2018 med endast en procentenhet över demokraten Bill Nelson.

I omvalet 2022 hade stödet vuxit och DeSantis vann med stor marginal (59,4 procent mot 40,0 för utmanaren Charlie Crist).

DeSantis är född i Jacksonville i norra Florida och växte upp i staden Dunedin. Han är gift och har tre barn tillsammans med den tidigare journalisten Casey DeSantis.

DeSantis anses vara den enda republikan som på allvar kan ta upp kampen mot Donald Trump om att bli partiets presidentkandidat till valet 2024.

En åldrande befolkning, DeSantis popularitet bland spansktalande väljare, valtekniska förändringar av distrikten i Florida och en fet kampanjkassa är några av de faktorer som av amerikanska medier tas upp som förklaring till Republikanernas framgångar i delstaten.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS