Tunisier protesterar mot bin Salmans besök

Hundratals människor protesterade i huvudstaden Tunis inför Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salmans besök i Tunisien. De fördömde bland annat mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

Demonstranterna höll upp plakat med en överkryssad bild av prinsen och en karikatyr där bin Salman och USA:s president Donald Trump gemensamt stryper Khashoggi med en snara. Khashoggi mördades i samband med att han besökte det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet den 2 oktober.

Mohammed bin Salman som nyligen besökt Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten fortsätter sin turné i arabvärlden med en visit i Tunisien under tisdagen. Kronprinsens utrikesresor sker samtidigt som landet genomgår en allvarlig diplomatisk kris på grund av mordet på regimkritikern Khashoggi, som levde i exil i USA där han skrev kolumner för The Washington Post.

ANNONS

Tunisien har till skillnad från Saudiarabien ett demokratiskt styre sedan 2011, då diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades. Ben Ali har sedan dess levt i exil i Saudiarabien, vilket har gjort de tidigare nära allierade ländernas relationer ansträngda.

bin Salman väntas flyga till Argentina efter sitt besök i Tunisien för att delta i ett G20-möte.

TT-Reuters

Fakta: Demokratiseringen i Tunisien

I december 2010 dog den unga grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi efter att ha tänt eld på sig själv i protest mot den höga arbetslösheten, i staden Sidi Bouzid. Händelsen var startskottet på det uppror som ledde till att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades 2011.

Sedan dess har demonstrationer varit vanliga i Tunisien, samtidigt som landet rört sig mot demokrati och yttrandefrihet råder. Demonstranter har dock krävt att landets regering ska göra mer för att skapa jobb och förbättra människors ekonomiska villkor.

2017 gick Internationella valutafonden med på ett fyraårigt låneprogram värt omkring 2,8 miljarder dollar, med ett motkrav på ekonomiska reformer.

I våras hölls de första fria kommunalvalen i landet, vilket sågs som ett tecken på en fördjupad demokratisering av Tunisien.

ANNONS