Ett föreslaget förbud att fotografera polisers ansikten i Frankrike väcker stor ilska. Arkivbild.
Ett föreslaget förbud att fotografera polisers ansikten i Frankrike väcker stor ilska. Arkivbild. Bild: Lewis Joly/AP/TT

Tusentals i protester mot franskt fotoförbud

Människor i tusental har samlats i omkring 20 franska städer för att protestera mot ett föreslaget förbud för medier att visa polisers ansikten – vilket man anser kommer att undergräva pressfriheten.

ANNONS

Nationalförsamlingen diskuterar för närvarande en ny säkerhetslagstiftning som bland annat ska förhindra medier att visa polisers ansikte på bild om syftet bedöms vara att orsaka någon form av integritetsskada.

Mediebranschen protesterar och anser att lagen går på tvärs med pressfriheten och skulle utgöra ett hinder för granskningar av polisen. Det kan röra fall av till exempel övervåld, som myndigheten har anklagats för vid många stora demonstrationer de senaste åren.

I samband med lördagens protester höll de franska journalistförbunden en gemensam presskonferens sida vid sida med människorättsorganisationer. 40 redaktioner anklagar regeringen för att vilja underminera pressfriheten, skriver Le Monde , vars anställda skrivit under på det.

ANNONS

Den största manifestationen, med cirka 7 000 deltagare, hölls nära Eiffeltornet i Paris.

Enligt lokala myndigheter och polis runt om i landet deltog totalt cirka 22 000 demonstranter i lördagens protester.

Det maximala straffet för att bryta mot fotolagen föreslås vara ett års fängelse och höga böter. President Emmanuel Macron och hans allierade i parlamentet står bakom förslaget, som klubbades igenom i ett första led i nationalförsamlingen på fredagen.

Martin Mederyd Hårdh/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS