Ukrainska soldater undersöker en återtagen by i Charkivregionen i nordöstra Ukraina.
Ukrainska soldater undersöker en återtagen by i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. Bild: Bernat Armangue/AP/TT

Ukraina: Vändpunkt för kriget i augusti

Kriget i Ukraina kan nå en vändpunkt i slutet av sommaren och sluta med rysk förlust innan årsskiftet. Det säger chefen för den ukrainska militära underrättelsetjänsten till Sky News.
– Det kommer resultera i att vi återtar makten i alla de territorier som vi förlorat, inklusive Donbass och Krim, säger Kyrylo Budanov.

ANNONS

Budanov säger sig vara "optimistisk" gällande den nuvarande utvecklingen i kriget.

– Vändpunkten kommer under den andra halvan av augusti, säger han i en intervju med Sky News, rapporterar AFP.

– Merparten av stridigheterna kommer att vara avslutade i slutet av året.

Underrättelsechefen tillägger att Ukrainas mål är att ta tillbaka även de områden som Ryssland ockuperar sedan länge: Donetsk och Luhansk i Donbass och Krimhalvön.

Enligt Budanov känner Ukraina sin fiende väl.

– Vi vet om deras planer nästan samtidigt som de dras upp, säger han till Sky News.

Ukraina: Kriget i fas tre

Samtidigt uppger Viktor Andrusiv, rådgivare vid det ukrainska inrikesdepartementet, att Ryssland gått in i krigets tredje fas. Fokus för ryssarna nu bedöms vara att behålla de områden som de kontrollerar sedan tidigare.

ANNONS

– Detta talar för att de bestämt sig för att göra kriget långvarigt, säger han under en tv-sänd insamling på fredagen, enligt Ukrainas statliga nyhetsbyrå Ukrinform.

Den första fasen, som inleddes vid invasionen den 24 februari, gick ut på att försöka ta hela Ukraina på bara några dagar.

När det misslyckades gick det ryska anfallskriget snabbt in i sin andra fas: att omringa det ukrainska försvaret i landets östra delar.

Nu i den tredje fasen hoppas Ryssland på förhandlingar med västländerna, enligt Andrusivs teori.

– De hoppas att kriserna som orsakats av kriget kommer tvinga väst till förhandlingsbordet, och att väst kommer försöka byta oss mot någonting, bedömer han.

Ukrainskt motangrepp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i sitt nattliga videotal på sociala medier att "ingen i dag kan förutse hur länge detta krig kommer att pågå".

– Men vi gör allt vi kan för att snabbt befria vårt land, fortsätter han.

Hittills har 1 015 samhällen, byar och städer återtagits från ockupation, meddelar presidenten. Sex av dem befriades det senaste dygnet.

Ukraina rapporteras även ha varit framgångsrikt i Charkiv, landets näst största stad, som utsatts för luftangrepp och artilleribeskjutning i veckor.

"Ukrainska styrkor förhindrade ryska styrkor att omringa eller överta Charkiv och har förvisat dem ut ur staden på samma sätt som under de ryska försöken att ockupera Kiev", skriver tankesmedjan ISW i sin analys.

ANNONS

Enligt Ukrainas militärledning är de ryska soldaterna inte längre aktiva kring Charkiv.

Charkivregionens guvernör Oleh Synegubov säger i en video på Telegram att ukrainska styrkor i stället gått till motangrepp vid staden Izium, drygt tolv mil söder om staden Charkiv, skriver AP.

Fortsatta strider i Mariupol

Striderna i den belägrade hamnstaden Mariupol fortsätter, rapporterar BBC.

De ukrainska soldater som barrikaderat sig i stålverket Azovstal meddelar på Telegram att de befinner sig under tung beskjutning. Azovbataljonen uppger att Ryssland fortsätter att bomba och skjuta med artilleri och stridsvagnar. Ryska soldater ska även ha försökt storma anläggningen.

"Trots den extremt kritiska situationen gör försvararna omänskliga ansträngningar", skriver bataljonen.

Den enda större stad som Ryssland helt lyckats få kontroll över under anfallskriget är Cherson i södra Ukraina.

Ukrainska soldater vaktar ett område i norra Charkiv.
Ukrainska soldater vaktar ett område i norra Charkiv. Bild: Bernat Armangue/AP/TT
En ukrainsk soldat håller ställningarna i en by i Charkiv.
En ukrainsk soldat håller ställningarna i en by i Charkiv. Bild: Bernat Armangue/AP/TT
comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS