En amerikansk soldat i Manbij i norra Syrien i april förra året. Arkivbild.
En amerikansk soldat i Manbij i norra Syrien i april förra året. Arkivbild.

USA-ledd allians förbereder tillbakadragande

Amerikanska styrkor i den USA-ledda militäralliansen som har kämpat mot extremistgruppen IS i Syrien har börjat förbereda ett tillbakadragande från landet, säger talespersonen Sean Ryan. Ännu ska dock inga soldater ha dragits tillbaka från Syrien.

ANNONS
|

Ryan vill inte gå in på några detaljer om tidsplan eller omfattning av tillbakadragandet.

Amerikanska soldater har setts lämna flygbasen Rmeilan i Hasakah-provinsen i nordöstra Syrien, enligt det oppositionella syriska människorättsobservatoriet som följer kriget från Storbritannien.

Till en början tolkades Ryans uttalande av många som att soldater inom alliansen redan påbörjat processen att lämna landet. Det tillbakavisades senare av högt uppsatta amerikanska företrädare, som sade att endast utrustning hittills har börjat föras ut ur Syrien.

I december meddelade president Donald Trump överraskande att USA:s omkring 2000 soldater i Syrien skulle lämna landet. Beskedet ledde till kritik och Trump och hans talespersoner har efter det mildrat tonen något och sagt att tillbakadragandet kan komma att ske över tid – utan att ge några ytterligare detaljer om den tänkta tidtabellen.

ANNONS
TT-AFP–Reuters
ANNONS