Boende i närheten av vulkanen Taal i Filippinerna har snabbt fått lämna sina hem. Enligt Rädda Barnen har 21 000 barn tvingats lämna sina hem och läget är svårt för många av dem.
Boende i närheten av vulkanen Taal i Filippinerna har snabbt fått lämna sina hem. Enligt Rädda Barnen har 21 000 barn tvingats lämna sina hem och läget är svårt för många av dem. Bild: Aaron Favila/AP/TT

Utsatt läge för vulkanevakuerade barn

ANNONS

Utbrotten från vulkanen Taal i Filippinerna har tvingat boende att lämna det av lavaaska drabbade området. Samtliga hem inom en radie på 14 kilometer från vulkanen har evakuerats och många invånare har sökt tillfälligt boende i evakueringscenter.

Rädda Barnen larmar om att 21 000 barn fått lämna sina hem, och att många utsätts för svåra förhållanden med matbrist och undermåliga sanitära omständigheter.

– Små barn lider av andningsproblem såsom hosta och förkylningar. När många befinner sig nära intill varandra så ökar risken för att sjukdomar sprids snabbt, säger Jerome Balinton för Rädda Barnen i Filippinerna.

– Vår humanitära grupp har just besökt en idrottsanläggning som också fungerar som evakueringsområde. Fler än 900 personer sover på hårt och kallt underlag, utan sovmattor. Den snabba evakueringen innebär att många inte har med sig filtar, hygienprodukter, myggnät eller blöjor för spädbarn, säger Balinton.

ANNONS

Seismologer varnar för att Taal kan drabbas av ett stort utbrott den närmaste tiden och även huvudstaden Manila tio mil bort har drabbats av aska.

ANNONS