Bilarnas strålkastare var allt som lyste upp huvudstaden Caracas gator när landet drabbades av ett större strömavbrott.
Bilarnas strålkastare var allt som lyste upp huvudstaden Caracas gator när landet drabbades av ett större strömavbrott.

Venezuela utslaget efter enormt strömavbrott

Ljuset släcktes i stora delar av Venezuela under torsdagskvällen. Hela huvudstaden Caracas blev svart. Sabotage, hävdar regimen i det ekonomiskt sargade landet. På fredagsmorgonen meddelar regeringen att skolor och arbetsplatser stängs.

ANNONS
|

Trafikljusen i Caracas slocknade och stadens tunnelbanetåg stannade strax före klockan 17 lokal tid på torsdagen. Människor tvingades att gå långa sträckor för att ta sig hem efter jobbet.

- Vi är trötta. Utmattade, säger Estefania Pacheco som fick gå över en mil hem från arbetet i östra Caracas.

Många begav sig hemåt tidigare för att slippa röra sig på gatorna i mörkret i Caracas, en av de mest brottsutsatta städerna i världen.

ANNONS

På fredagen meddelar president Nicolás Maduros regering att skolor och arbetsplatser hålls stängda på grund av strömavbrottet. Det handlar om att arbetet med att få i gång elnätet ska kunna fortsätta, skriver vicepresident Delcy Rodríguez på Twitter.

Både huvudstaden och andra stora städer i landet är fortfarande till stor del utan el.

Kan inte handla

Affärerna har inte kunnat inte sälja varor eftersom pengatransaktioner oftast görs med kort. Den lokala valutan, bolivar, är närapå värdelös på grund av hyperinflation vilket gör det svårt att handla med kontanter.

- Utan el kan jag inte köpa någonting, säger advokaten Adriana Bellorin som försökte handla mat på torsdagskvällen.

Större delen av landet har påverkats på liknande sätt som i huvudstaden.

Omkring sju timmar efter det att strömmen försvunnit började ljusen att tändas igen i vissa byggnader i huvudstaden. Regeringen sade även att strömmen återvänt i vissa av delstaterna.

Venezuelanerna är vana vid strömavbrott, även om de inte alltid är av den här omfattningen.

"Ett elkrig"

Det statliga elbolaget Corpoelec skriver på Twitter att sabotage av ett större vattenkraftverk ligger bakom strömavbrottet. Anläggningen är en av Latinamerikas största.

ANNONS

"Det här är en del i ett elkrig mot landet", skriver företaget.

Kritiker säger att regeringen inte lägger tillräckligt med pengar på att underhålla elnätet. Regimen brukar skylla på sabotage vid strömavbrott, så även denna gång. Vicepresidenten hävdar att det hon beskriver som extremister ligger bakom en omfattande attack.

För ett år sedan beordrade president Nicolás Maduro ut militären för att bevaka landets vattenkraftverk, men strömavbrotten har fortsatt. Efter torsdagens avbrott twittrar Maduro att det handlar om ett krig som styrs av USA-imperialism, vilket fick den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo att reagera.

"Strömavbrott och svält är ett resultat av inkompetensen hos Maduros regim", twittrar Pompeo.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Styret i Venezuela

Landets ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj i fjol. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet dömdes ut av omvärlden som djupt orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.

Källa: Landguiden/UI.

ANNONS