Vakter vid Windsor Castle, där en man tog sig in med hjälp av en repstege juldagen 2021. Arkivbild.
Vakter vid Windsor Castle, där en man tog sig in med hjälp av en repstege juldagen 2021. Arkivbild. Bild: Alastair Grant/AP/TT

Ville döda drottningen med armborst – dömd

ANNONS

Med hjälp av en repstege tog sig en tonåring över murarna till det kungliga slottet Windsor öster om London och begav sig mot drottning Elizabeths sovrum. Beväpnad med ett armborst hade han som mål att döda den brittiska monarken, kom nära men stoppades av vakter.

Mannen har nu dömts för förräderi för mordförsöket på juldagsmorgonen 2021, rapporterar BBC.

Redan när han greps sade han att han var där för att döda drottningen, och på fredagen erkände han att han brutit mot lagen om förräderi. Han blir därmed den förste personen i Storbritannien att dömas för brottet sedan 1981.

Den nu 21-årige mannen har rötter i Indien och har i rätten uppgett att det planerade dådet var en hämnd för en massaker som brittiska soldater genomförde i indiska Amritsar 1919, när flera hundra demonstranter dödades.

ANNONS

Mannen ska nu genomgå en psykisk utvärdering innan straffet utdöms i mars.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS