Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Wallström vill ha smidigare möten i EU

Närmare 60 ministrar samlas i Luxemburg när EU håller gemensamt utrikes- och försvarsministermöte. För många, tycker Sveriges Margot Wallström, som gärna vill se ett smidigare format.

ANNONS
|

Arbetsmetoderna diskuterades vid måndagens "jumbomöte" i Luxemburg. Och här finns förbättringar att göra, konstaterar utrikesministern.

- Jag är inte så förtjust i de här jumbomötena. Jag tycker att det praktiskt taget inte ger någonting. Vi ska sitta 58 personer runt bordet och alla läser färdigskrivna tal. Jag tror att man måste tänka igenom sådant här för att man ska vara effektiv, säger Wallström i Luxemburg.

ANNONS

Tid och ansvar

EU:s utrikesarbete leds sedan 2014 av italienska socialdemokratiska förra utrikesministern Federica Mogherini, som fått både beröm och kritik för sina insatser som utrikeschef. Kritiken har inte minst gällt just arbetsmetoderna där medlemsländer och ministrar ibland känt sig överkörda.

Margot Wallström skulle gärna se att ministrarna får ett större ansvar på mötena, genom att exempelvis rapportera om olika frågor. Även mer – men effektivare – tid efterlyses för att diskutera aktuella politiska frågor.

EU-kommissionen vill samtidigt få ny fart på utrikesministermötena genom att ta fler beslut via omröstningar snarare än med enighet som just nu krävs.

Fast dit är det ännu långt.

- Det finns det inte stöd för. Så vi får nog fortsätta att hanka oss fram, säger Wallström.

Gillar Timmermans

Måndagens möte var ett av de sista som Mogherini håller i, då hon och resten av den nuvarande EU-kommissionen avgår i höst. Margot Wallström skulle gärna se en annan socialdemokrat som ersättare – i form av EU-kommissionens nuvarande förste viceordförande, nederländske Frans Timmermans.

- Vi har haft mycket kontakt med Timmermans och jag har verkligen största respekt för honom och jag tycker att han är väldigt duktig och har rätt instinkter. Han är någon som jag också är nära politisk, när det gäller hans värderingar och så, säger Wallström.

ANNONS
Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s utrikeschef

EU:s utrikeschef – formellt unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik – fungerar i princip som EU:s gemensamma utrikesminister och leder arbetet inom EU:s utrikesmyndighet, EEAS. Utrikeschefen är även mötesordförande vid utrikesministrarnas regelbundna möten.

Utrikeschefen ingår i EU-kommissionen som en av dess vice ordföranden. Vem som ska sitta på posten föreslås av medlemsländernas stats- och regeringschefer i samråd med EU-kommissionens ordförande och godkänns sedan formellt tillsammans med alla övriga kommissionärer av EU-parlamentet.

Posten infördes i och med Lissabonfördraget och har hittills innehafts av brittiska Catherine Ashton (2009-2014) och italienska Federica Mogherini (2014-2019). Nästa utrikeschef väntas tillträda den 1 november.

ANNONS