Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen varnar för att bedrägerier mot äldre i sina hem ökar i hela regionen. Under tisdagen ska en äldre man blivit lurad av två personer i sitt hem i Vänersborg.  Bild: Stefan Bennhage
Polisen varnar för att bedrägerier mot äldre i sina hem ökar i hela regionen. Under tisdagen ska en äldre man blivit lurad av två personer i sitt hem i Vänersborg. Bild: Stefan Bennhage

Äldre man blev bestulen i sitt hem

Två män, som hävdade att de kom från kommunen, skulle hjälpa en äldre man att montera ett brandlarm i sitt hem, enligt dem. När personerna lämnat upptäckte mannen att hans bankkort var borta. Nu vill polisen varna för den ökade typen av brottslighet.

Det var under tisdagseftermiddagen som en äldre man fick besök av två män som hävdade att de kom från kommunen, och skulle hjälpa mannen att montera ett brandlarm.

Efter att personerna lämnat bostaden upptäckte mannen att hans bankkort var borta och kontaktade polisen. En anmälan om grov stöld och bedrägeri har upprättats.

Vill höja ett varningens finger

Denna typ av brottslighet, att okända personer – gärna två åt gången, tar sig in i äldre personers bostäder och skäl värdesaker eller bankkort har ökat den senaste tiden. En av gärningsmännen distraherar den äldre personen, medan den andra gärningsmannen går och letar efter värdesaker. Ofta säger gärningspersonerna att de kommer från kommunen eller hemtjänsten.

– Vi har sett att tillvägagångssättet har ökat i hela regionen. Och det kan hända på flera platser i samma ort under samma dag. Det är brottslighet som ofta rör sig snabbt, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson Region väst.

Under tisdagen har polisen fått samtal om att liknande brott och tillvägagångssätt har skett i Halland, och under tisdagseftermiddagen hände det alltså i Vänersborg.

– Vi vet inte om de fallen hänger ihop, men det har varit i flera andra län den senaste tiden också, säger Anna Göransson.

Nyligen har ett tjugotal brott där äldre personer lurats och blivit bestulna i sina hem anmälts i Blekinge, Skåne och Jönköping.

Släpp inte in vem som helst

Personerna som lurar sig in hos de äldre är mycket förtroendeingivande och säger att de kommer från, till exempel kommunen.

– Dessa personer är väldigt trovärdiga, och ofta kommer de oanmälda.

Polisen ber nu folk att prata med sina äldre anhöriga om att inte låta vem som helst komma in i sina bostäder.

– Om någon påstår sig komma från kommunen och man inte har ett inbokat möte, så ring kommunen och fråga om de har skickat dit någon. Fråga alltid efter legitimation och/eller ring en släkting, säger Anna Göransson.

Mörkertalet kan också vara stort eftersom många skäms över att de blivit utsatta och inte vågar ringa polisen eller anhöriga.

– Det är inte skämmigt. Dessa personer som håller på och lurar äldre är väldigt trovärdiga och förtroendeingivande.

Polisen har lagt upp tips och råd på sin hemsida om hur äldre kan skydda sig bättre mot bedrägerier.

Tips från polisen:

• Om du får ett oanmält besök från någon/några som säger att de, till exempel kommer från kommunen – be om legitimation.

• Om du är osäker – ring kommunen och fråga om de har skickat någon.

• Prata med dina äldre anhöriga om bedrägeri.

• Släpp inte in vem som helst i din bostad.

• Ring alltid polisen om du misstänker att du blivit utsatt för brott.