14 personer bor på 70 kvadrat

I januari kom Isse Dahir Hassans familj till Vänersborg. Nu lever de 14 personer på en yta på drygt 70 kvadratmeter samtidigt som de ska vara ute ur lägenheten sista maj. Och kommunen har ännu ingen annan bostad att erbjuda.

ANNONS
|

Isse Dahir Hassan kom hit från Somalia för ett och ett halvt år sedan. Då fick han hyra en del i en trerumslägenhet. Men för en månad sedan fick han hit resten av familjen, vilket var totalt 13 personer, varav 10 barn. Familjen fick flytta in i Hassans lägenhet eftersom kommunen inte kunde erbjuda något annat.

- Vi vill inte leva så här, säger Hassan och visar oss hur han fått stuva ihop sofforna i vardagsrummet för att de ska få plats med madrasserna.

- Det är viktigare att sova än att sitta.

Han har totalt nio barn där den yngsta är 1,5 år och den äldsta 12 år.

ANNONS

- Du känner på barnen att de har det för trångt. De har fått vara inne hela tiden men jag hoppas att många av dem snart kan börja skolan, säger han.

Dessutom bor hans mor, fru, bror och brorson hos Hassan.

Lägenheten har bara en toalett vilket också ger problem, speciellt på morgonen.

- Det gäller att göra sina behov snabbt och sedan gå ut för det är alltid någon som står och knackar och vill in.

I köket finns ett litet köksbord med tre stolar.

- Vi kan naturligtvis inte äta alla samtidigt utan det får ske i omgångar.

Det är en stimmig miljö och man ser på Hassan att han känner sig maktlös. Han tar fram ett papper och ger oss. Det visar sig vara ett uppsägningsbeslut från Vänersborgsbostäder. Anledningen är att de är för många i lägenheten.

- Vad ska jag göra? frågar Hassan oss och slår ut med armarna.

- De säger att jag ska ut samtidigt som kommunen inte kan erbjuda mig något annat. Var ska vi bo?

I Somalia arbetade Hassan som tolk för FN men kände att våldet och krigen blev allt värre. När han till slut kom till Sverige kämpade han för att så snart som möjligt få hit familjen också.

ANNONS

- Vi kommer från värre problem än det här och jag hoppas det blir bättre här. Så fort jag har lärt mig språket kommer jag att kämpa för att hitta ett jobb.

- Två trerumslägenheter kan räcka för oss, bara vi får någonstans att bo.

Fotnot: Vänersborgsbostäders vd, Gunnar Johansson, vill inte kommentera enskilda uppsägningsbeslut, men säger att man generellt inte får bo för många personer i en lägenhet. Det är då brott mot hyreslagen.

Kommunen söker bostad

Kommunen togs på sängen när Hassans familj anlände. Nu har man till och med annonserat i tidningen efter en stor lägenhet eller ett hus.

- Vi gör allt vi kan för att försöka hitta en dräglig boendesituation åt dem, säger Johan Lundh på individ- och familjeomsorgen.

Jan Eklund är flyktingsamordnare:

- Vi kände till en månad i förväg att familjen skulle komma. Då började vi jobba för att hitta ett större boende.

Men det var lättare sagt än gjort.

- Den här familjen är unik i sin storlek, men vi räknade med att det skulle lösa sig på något sätt. Men det gick inte.

Vänersborgsbostäder är det bolag som brukar hjälpa kommunen att ta fram bostäder till flyktingfamiljer.

ANNONS

- Vi har tittat på olika alternativ men vi har just nu ingen tillräckligt stor lägenhet som passar dem, säger vd Gunnar Johansson.

Kan man inte dela upp familjen i två närliggande lägenheter temporärt?

- Vi har inte tittat på just en sån lösning. Vi planerar att konvertera små lägenheter till större i takt med att fler blir lediga genom att slå ut väggar. Men just i detta enskilda fallet hittar vi ingen lösning.

Kommunen har kontaktat samtliga hyresvärdar i Vänersborg till ett informationsmöte för att hitta fler som kan erbjuda bostäder till flyktingar.

- Men tyvärr var intresset dåligt, säger Johan Lundh.

Enligt Vänersborgsbostäders krav skulle en familj på tolv personer behöva minst 120 kvadratmeters boyta, helst större än så.

ANNONS