Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Allt fler får problem med att sova

Sömnstörningar är ett folkhälsoproblem som bara ökar. – Den vanligaste orsaken är långvarig stress, obekväma arbetstider och sjukdomar av olika slag, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska Institutet.

Brist på sömn är en hälsofara.
– Problem uppstår när man inte sover alls eller bara hälften av tiden, då ökar risken för sjukdomar, säger Torbjörn Åkerstedt.
Sömnproblem är mycket vanligare hos kvinnor än hos män.
– 50 procent vanligare. Ingen kan säga vad det beror på, men kvinnor har en tendens att oroa sig över saker, de tänker mycket på kroppen och familjen – de har helt enkelt fler saker att oroa sig över.

I slutet på 1990-talet var sömnproblem störst hos ungdomar.
– Tidigare hade ungdomar inte haft detta problem. Livet för tonåringar har blivit svårare i det nya samhället. Allt handlar om krav och att man får ta större ansvar. Speciellt kraven på flickor har ökat, de ska vara vackra, populära, sexiga och vara bra i skolan – så är det inte för killar.

– Farmaka används mycket och KBT (kognitiv beteendeterapi) mer sällan. Sömnskola kan vara en lösning. Det finns även internetbehandling på nätet med KBT som gett bra resultat för majoriteten.

Enligt Torbjörn Åkerstedt ökar användandet av farmaka, trots att många inte vill ha det.
– Det finns inte så många andra alternativ för läkarna. De flesta medel fungerar hyfsat, det är bättre att ta dem än att inte sova alls. Men man vet inte vad de långsiktiga konsekvenserna med sömnmedel ger än.

Hur många timmars sömn behöver vi?
– Vi människor har olika sömnbehov, men runt sex-nio timmar – bara man fungerar.

Kan man ta igen förlorad sömn?
– Ja, det kan man.

Läs också: Sov bättre med sömnskola