Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/10

Asylplatser totalförstörda efter branden

På måndagen undersöktes brandplatsen på Restad gårds asylboende av polisens tekniker. I den ena korridoren på tredje våningen där det brann är allt förkolnat, smält och sotigt. Det lär dröja länge innan lokalerna kan tas i bruk igen.

Polisens tekniska undersökning sker i samverkan med räddningstjänsten. På måndagsförmiddagen var en styrka från Vänersborg på plats för att se och lära.

– Några av dem var med när det brann. De kommer hit i dag (läs måndag) för att få mer erfarenhet och lära av det som hänt. Jag ska ta reda på hur brandskyddet fungerade. Här finns ett automatiskt brandlarm och det var det som larmade oss. Men om till exempel branddörrar stängdes vet vi inte just nu, säger räddningstjänstens inre befäl Peter Grönros.

Vi får följa med in i mörkret, in till vänster i en smal korridor med rader av dörrar in till de boendes rum och nästan fram till korridorens ände som slutar vid ett uppehållsrum. Allt är förkolnat, dörrarna bågnar efter lågorna, glas har spruckit och allt i plast som utsattes för hettan har smält.

– Det är omöjligt att säga hur länge det brunnit, men det har brunnit mycket kraftigt. Vi kan också se att branden troligen startat i uppehållsrummet eftersom skadorna är värst där. Vad som orsakade branden går inte att säga än, möjligen senare i dag (måndag), säger Peter Grönros.

I uppehållsrummet arbetade två tekniker i skyddskläder och för att inte förstöra undersökningen fick ingen obehörig kliva över tröskeln.

Beklämda över ödeläggelsen går vi ganska snart ut igen. Enligt räddningstjänsten avger dessutom byggmaterial och inredning fortfarande hälsofarliga ämnen.

– Vi är otroligt tacksamma över att vi fick ut alla då så många sov. Fem togs ut via stegbil och minst en person hoppade. Det är han som skadades svårast, säger Peter Grönros.

Enligt Jonathan Kvist, enhetschef på Migrationsverket i Vänersborg, var det 33 personer av cirka 50 som bodde på den brandskadade våningen och som flyttades till det gamla asylboendet i Vargön på söndagseftermiddagen. Alla boende var inte hemma när det brann, men samtliga har erbjudits plats i Vargön.

– Vi lade ner det asylboendet i förra veckan eftersom det kommer färre asylsökande nu. Därför var det lätt att skriva avtal och använda det igen, säger han.

Hur länge de asylsökande ska bo i Vargön vet inte Jonathan Kvist i nuläget.

– Det har vi inte kommit fram till än. Vi vet inte hur lång tid renoveringen tar, så det får bli ett senare beslut, säger han och lyfter fram att han är mycket nöjd med samarbete mellan Migrationsverket, Röda Korset och kommunens Posomgrupp.

Den tekniska undersökningen har än så länge inte gett några självklara svar till varför branden uppstod. Så här långt har man hittat en brandhärd i alla fall.

– Det har varit lite möblemang i utrymmet, i ett uppehållsrum, som brunnit. Det har begränsat branden en del, sedan har det naturligtvis blivit mycket rök i bostadsdelen. Vi har skickat en del prover på analys till NFC. Det kan nog ta en tre veckor, upp till en månad att få de svaren, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för avdelningen för grova brott.

Möjligheten att någon utifrån ska ha anlagt branden?

– Det tror ju inte jag, om man vill starta en brand kan man göra det på många andra sätt, än att ta sig upp till tredje våningen.

Tidigare bränder på Restad gård har i många fall rört sig om torrkokning och rökning, vad tror ni om de möjliga orsakerna?

– Rökning går ju inte att utesluta, men här har vi i alla fall inte hittat någon apparat som ska ha varit kopplad och kunnat orsaka brand genom elfel, säger Sten-Rune Timmersjö.

En person som skadade sig allvarligt genom att hoppa ut genom fönstret, ska fortfarande vara kvar på sjukhus för vård, enligt polisen.