Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Är grundskoleverksamheten i Väne Ryr kvar när höstterminen börjar.

Avgörande nära för Väne Ryrs skola

Sedan hösten 2014 har det funnits grundskoleelever på Väne Ryrs skola. Men verksamheten har varit på försök och nu är det snart dags att avgöra om det blir en fortsättningen.

Under de första åren av 2010-talet stängdes Väne Ryrs skola och turerna kring detta var många. I januari 2013 bestämde till slut ett oenigt kommunfullmäktige att det skulle öppnas både förskola och förskoleklass hösten det året.

I samma beslut ingick också att grundskolan för årskurs 1 till 3 skulle öppna hösten 2014. Men i den delen av beslutet fanns ett förbehåll. Grundskolan skulle vara öppen på försök i tre år. Och nu har de tre åren snart gått.

Villkoret för en fortsättning var att det skulle finnas minst 15 elever i de tre årskurserna tillsammans.

 

Nu visar de senaste beräkningarna från barn- och utbildningsförvaltningen att underlaget inte riktigt räcker till. Som det ser ut nu är det 14 elever som kommer att gå i lågstadiet i Väne Ryr till hösten.

Men Mats Andersson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har funderingar kring att verksamheten måste hållas i gång oavsett om antalet elever blir 15 eller inte.

– Det skiljer på en elev. Jag gör bedömningen, utifrån det vi vet i dag, att det blir omöjligt att följa fullmäktiges beslut, säger han.

 

Och anledningen är förstås att både grund- och förskolorna i Vänersborg under de senaste åren har blivit allt mer trångbodda.

– Att stänga grundskoleenheter finns inte på kartan utifrån fakta vi har. Jag vill inte obstruera fullmäktigebeslutet men samtidigt måste jag påtala det praktiskt omöjliga att genomföra det, säger Mats Andersson.

Nu vill han se hur läget ser ut efter den 20 februari när resultaten från ansökningarna inför höstterminen är klara. Och så vill han veta hur prognoserna för 2019 ser ut för att eventuellt kunna göra en ny utvärdering enligt fullmäktiges beslut då i stället.

Barn- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att se över saken. Och det ska resultera i en tjänsteskrivelse som nämndens presidium kan titta på i mars. Hur man sedan går vidare för att eventuellt ändra fullmäktiges beslut är inte klart i dagsläget.