Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Två män i 20-årsåldern greps vid Bandidos lokaler i Öxnered den 18 maj. En av den är nu häktad misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Bandidosmedlem misstänkt för planering av sprängdåd

Två män greps i Bandidos lokaler i Öxnered i förra veckan. En av dem släpptes, den andre, en 22-årig Vänersborgare har häktats misstänkt för planering av en sprängning av något slag.

Kvällen den 18 maj gjorde en polispatrull en rutinkontroll av ett misstänkt fordon i Öxnered. Bilen kördes mot en fastighet som används av mc-gänget Bandidos Probationary Chapter Trestad.

– Kollegorna kände igen killarna i bilen och stoppade dem utanför Bandidos lokaler för en rutinkontroll. När bilen var parkerad satt föraren kvar medan passageraren gick innanför stängslet som omger lokalerna, berättar Stefan Joanzon, utredare hos polisen i Trollhättan.

Läs mer: Två misstänkta för grov penningtvätt

När bilen undersöktes hittades ett föremål för explosiv användning.

– Det fick oss att tro att de planerade att spränga något. Föremålet är skickat för analys och innan den är klar kan jag inte säga vad det är för något, säger Stefan Joanzon.

Läs mer: Häktad Bandidosman anses yrkeskriminell

Analysen sker av tekniker hos tidigare Nationellt forensiskt centrum - NFC, tidigare SKL (statens kriminaltekniska laboratorium).

Mannen som suttit kvar i bilen, en 21-åring, fördes till polishuset i Trollhättan misstänkt för ringa narkotikabrott. Han anhölls men några dagar senare, vid häktningsförhandlingen, släpptes han av åklagare.

Under kvällen den 18 maj beslutades det om att undersöka Bandidos lokaler närmare. Under tillslaget vid 21-tiden användes insatsstyrka och helikopter.

Mannen som försvunnit in i lokalerna när bilen undersöktes greps. Han häktades i söndags misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Även 21-åringen, mannen som är på fri fot, är misstänkt för samma brott.

– Några fler fynd vid tillslaget gjordes inte. Om vi har gjort eller planerar fler tillslag eller om fler personer ska höras kan jag inte gå in på eftersom utredningen pågår, säger Stefan Joanzon.

Läs mer: Tillslag mot Bandidos

Den häktade 22-åringen finns under 22 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast sommaren 2015 till fyra månaders fängelse för bland annat stöld. Han har också avtjänat en fängelsedom för bland annat utpressningsförsök och stöld, samt är vid flera tillfällen dömd för trafikbrott och förmögenhetsbrott.

Sedan tidigare sitter en annan av Bandidos medlemmar i Trestad häktad, en Vänersborgare i 30-årsåldern, misstänkt för grov penningtvätt. I det fallet börjar utredningen gå mot sitt slut. 

I samma ärende är även en några år yngre kvinna, också hon från Vänersborg, misstänkt för grov penningtvätt. Hon är dock släppt ur häkte.