Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn placerades i ett familjehem där mannen misstänktes för våldtäkt mot barn. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Barn placerades i ett familjehem där mannen misstänktes för våldtäkt mot barn. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Barn placerades hos våldtäktsmisstänkt man

Barn placerades i ett familjehem i Vänersborgs kommun där mannen då misstänktes för att ha våldtagit ett barn, rapporterar Sveriges Radio.

TTELA har tidigare skrivit om en man som blivit dömd för barnvåldtäkt i Högsta domstolen. Bara för några veckor sedan, den tolfte september, kunde HD fastställa domen efter att mannen överklagat i både Vänersborgs tingsrätt och i Hovrätten för västra Sverige.

Mannen hade anhållits flera månader innan barnen placerades i familjehemmet, men socialtjänsten visste inte om brottsmisstankarna mot mannen. Enligt nuvarande regler får socialtjänsten inte ta del av uppgifter ur polisens misstankeregister förrän den misstänkte har åtalats för ett brott.

– Det är ytterst allvarligt när det handlar om sådana allvarliga brott att vi som socialtjänst inte får reda på de uppgifterna, säger Karin Saini, enhetschef för familjehem i Vänersborgs kommun, till radion.

Domen på tre och ett halvt års fängelse kom alltså efter att barnen flyttat från familjehemmet.

Vänersborgs kommun vill nu att reglerna ska ses över och att det ska utredas om kommunerna ska få information tidigare från polisen om vissa brottsmisstankar.

Ingrid Höjer, professor i socialt arbete vid Göteborgs universitet, säger att det finns en teoretisk risk att ännu fler barn råkar ut för det här och hon tycker att reglerna måste ses över.

– Man kanske är oskyldig och det kan vara svårt att få sina uppgifter utlämnade. Men i det här fallet tycker jag ändå att när det gäller barn som är i en såpass utsatt situation att den här informationen hade behövts ges till kommunen, säger hon till Ekot om fallet i Vänersborg.