Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Barnen som kommer hit är helt rättslösa"

För många ensamkommande afghaner är det i princip omöjligt att bevisa sin ålder. Många får den rutinmässigt uppskriven utan möjlighet att överklaga. – Det är inte värdigt ett land som Sverige att sitta och gissa personers ålder, säger Jeanette Henriksson, god man i Vänersborg.

I samband med den stora flyktingströmmen 2015 sökte 41 564 afghaner asyl i Sverige. Den siffran sjönk till 2 969 personer under 2016, i kölvattnet av de nya gränskontrollerna och den tillfälliga asyllagen.

För barn ska de nya reglerna spela en betydligt mindre roll än för vuxna. Alla under 18 år räknas som barn enligt svenska myndigheter och har då särskilda rättigheter under asylprocessen.

Det är dock upp till den asylsökande själv att styrka sin ålder, men här uppstår ett moment 22 för afghanerna enligt Jeanette Henriksson. Hon är god man till ett flertal ensamkommande barn, varav två killar och en tjej i Vänersborg.

– Många som kommer hit har aldrig varit i Afghanistan, eller flyttade därifrån när de var några år gamla. De har inga föräldrar eller släktingar i landet, och har ofta vuxit upp i andra länder som papperslösa flyktingar.

Många som flytt från Afghanistan saknar identitetshandlingar, men även de som har dokument med sig har svårt att få dem godkända i Sverige. I hemlandet används en enklare form av identitetshandling, en så kallad tazkira, som inte godtas av Migrationsverket.

– Det tycker Migrationsverket är otillräckligt eftersom de är för lätta att förfalska. Därför underkänns även afghanska pass som grundar sig på en tazkira, säger Jeanette Henriksson.

I kontakten med andra gode män i området har hon fått höra många märkliga exempel på ungdomar som skrivits upp i ålder. Nyligen skrevs tre syskon, som uppgav att de var i åldrarna 14-17 år, upp till samma datum och födelseår.

– De har alltså plötsligt blivit trillingar. Det räcker att det är en procents chans att man är över 18 år för att skrivas upp i ålder. Barnen som kommer hit är helt rättslösa. Det är inte värdigt ett land som Sverige att sitta och gissa personers ålder, säger Jeanette.

Som god man har hon ofta känt av hopplösheten. I fallet med Mojtaba fattades beslutet om åldersuppskrivning av en person som aldrig hade träffat honom. Bedömningen gick dessutom tvärtemot socialsekreterares och personalens intryck, såväl på boendet som på skolan.

– Barnen kan inte bevisa sin ålder vilket gör att den ofta skrivs upp automatiskt. Sedan kan uppskrivningen i sig inte överklagas eftersom det räknas som en tjänsteanteckning, inte ett beslut. Det spelar ingen roll att det har skett på tveksamma grunder, säger Jeanette.

I Vänersborgs kommun måste de som blivit uppskrivna flytta ut från sitt särskilda boende direkt. Samtidigt kan de få behålla god man och gå kvar i skolan under perioden innan beslutet har vunnit laga kraft.

– Det är märkligt att man kan göra så olika bedömningar. Det skiljer sig från kommun till kommun, eller inom samma kommun. Det är alla de här godtyckliga, rättsosäkra bedömningarna som gör mig förbannad, säger Jeanette och fortsätter.

– Jag är glad att jag får vara kvar som god man. Det är när ungdomarna får flytta ut från sina boenden och behöver hjälp att överklaga beslut som vi behövs som mest.