Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänersborgarna är nöjda med möjligheterna till utbildning och kommunikationen i sin kommun. De är mindre nöjda med bostadssituationen och tryggheten.

Blandat betyg i medborgarenkät

Vänersborgarna är mindre nöjda med sin kommun än genomsnittet. Framför allt handlar det om arbetsmöjligheter, bostäder och trygghet. På den positiva sidan hamnar utbildningsmöjligheter, kommunikationer och möjligheterna till fritid.

Drygt en tredjedel av de tillfrågade invånarna kan starkt rekommendera vänner och bekanta att flytta till kommunen. Lite knappt en fjärdedel skulle avråd sina vänner att bosätta sig där. Statistiken kommer från Statistiska centralbyråns (SCB) senaste medborgarundersökning.

– Det här är helt enkelt ett sätt att få reda på vad folk tycker, säger utvecklingsledare Linnéa Svensson.

Undersökningen innehåller mycket information men är indelad i tre huvuddelar: hur är kommunen att bo i, hur ser medborgarna på kommunens verksamheter och hur ser medborgarna på sitt inflytande i kommunen.

När det gäller hur det är att leva i kommunen ger invånarna Vänersborg 56 av 100 på ett nöjd-index. Genomsnittet för kommuner i samma storlek är 62. Minst nöjda är man med möjligheterna till arbete, bostäder och tryggheten.

När det gäller vad medborgarna tycker om kommunens verksamheter blir betyget 53, jämfört med 56 för andra kommuner i samma storlek. Minst nöjda är Vänersborgarna med förskolan, gymnasieskolan och motionsanläggningar. Mest nöjda är man med vatten och avlopp.

Även när det gäller sitt inflytande är invånarna mindre nöjda än genomsnittet.

2016 års enkät är den tredje i Vänersborg men några större variationer i resultaten har det inte blivit mellan åren.

– Vi ser inte några stora skillnader, det är lite upp och lite ner. Förra året var det en liten ökning när det gäller inflytandet, i år ser vi en liten tillbakagång där, säger Linnéa Svensson.

Frågorna gick ut till 1 200 personer i kommunen och 496 svar kom tillbaka.

– Vi har sett över tid att det minskar i svarsfrekvens. Det är tråkigt, vi vill ju få en så säker bild som möjligt, säger Linnéa Svensson.

Hela undersökningen finns att läsa på vanersborg.se.