Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets Bo Carlsson lämnar tunga ordförandeposter i Vänersborgs kommun, men fortsätter sitt politiska arbete. Tid över för annat ska det dock bli i större utsträckning än tidigare, framförallt till samvaro med barnbarn och mjölkkor.

Bo Carlsson tackar för sig

Efter åtta år som heltidsengagerad politiker tackar Bo Carlsson (C) för sig. – Valresultatet var en av signalerna, och arbetsbördan har varit för stor. Det är dags att trappa ner på det politiska arbetet, säger han.

Av Carlssons belamrade skrivbord att döma har han onekligen en del att stå i.

– Jag har inte haft tid att städa, det är mycket jag måste avsluta. Allt från beslut om samlingslokaler, resursfördelning skola, barn- och äldreomsorg...

Huvudanledningen till att Bo Carlsson flyttar ut ur kommunhuset och slutar som kommunalråd är förstås det kommunala maktskiftet, en annan är att Carlsson insett att han haft för många politiska uppdrag.

– Det har varit många sena kvällar och fyllda almanackor och ändå har man känt att man behöver göra mer. Det är ohållbart i längden, konstaterar han.

Vid årsskiftet lämnar Bo Carlsson posterna som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och ordförande i barn- och ungdomsnämndens utskott. Men han kommer att sitta kvar i kommunfullmäktige, och i onsdags valdes han till andre vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ledamot i kommunstyrelsen samt att fortsätta som ledamot i Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Så skillnaden kanske ändå inte är så stor.

– Jo, det är stor skillnad. Företagskontakterna upphör helt och kontakterna med allmänheten. Det blir en väldig skillnad, framförallt från att ha varit i majoritet till att sitta i opposition.

Så värst ledsen ser han dock inte ut.

– Jag är ju jätteintresserad av politik, men det får inte vara så mycket som det varit. Det finns andra saker i livet. Barnbarnen som flyttat från Trollhättan till Vänersborg, till exempel.

Den politiska arenan i Vänersborg har i mångt och mycket handlat om två stora frågor på senare tid – Vänersborgs arena och Topp.

– Kommunstyrelsen har tillsynsansvar över nämnderna och där har vi inte varit tillräckligt aktiva. Vi har litat lite för mycket på barn- och ungdomsnämnden (bun), och det är alldeles uppenbart att inte bun arbetade efter de ramar som fanns. Hela politiska systemet måste ta ansvar för det.

– Jag hör till dem som vägrar säga att kommunen gjorde fel med Topp, det handlade om att rädda arbetstillfällen i långkonjunktur. Kommunen gjorde rätt ur den aspekten, fastighetsmässigt är det en skitaffär. Men där behövdes också underhållsarbeten i 20-miljonersklassen.

Hellre blickar han på de affärer som han tycker slutade positivt – äldreboendena, som Solängen, nya Torpaskolans framväxt, Vänerparken.

Fast allra helst blickar framåt.

– Att äntligen få mer tid till barnbarnen och jordbruk. Min fru driver ett företag med ett hundratal mjölkkor. Nu är det på väg åt rätt håll, och rätt läge ur den synpunkten att ägna sig åt det.