Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Brålandabor uppvaktade Mats Odell

Besvikna bankkunder från Brålanda haffade finansmarknadsministern på krogen i Trollhättan i går. Och åkte hem relativt nöjda. – En utredning ska i gång i ilfart, berättar Carl-Ewert Berg.

Upproret mot att Swedbanks kontor i Brålanda ska läggas ner fortsätter bland lokalbefolkningen. Sedan den välbesökta protesten i torsdags har kampandan växt till sig ännu mer och när finansmarknadsminister Mats Odell (KD) i går besökte Trollhättan såg representanter från Brålanda företagarförening och kommun till att framföra problematiken för honom – öga mot öga.

– Vi känner att vi fick respons. Tydligen ska en utredning om banker i glesbygd i gång i ilfart. Vad det sedan landar i är väl oklart, men det är bättre än inget, säger Carl-Ewert Berg.

Odell lade också fram andra förslag till Brålandaborna som inte vill förlora sitt bankkontor.

– Det jag föreslog var att de samlar ihop flera intressenter och startar en ny sparbank i Brålanda – det är i varje fall en möjlighet. En sak som skulle kunna underlätta är den utredning jag tillsatt efter uppvaktning av sparbankerna, som handlar om att kunna tillföra sparbankerna nytt kapital.

– Eftersom sparbankerna inte kan tillföras nytt aktiekapital likt banker som drivs i aktiebolagsform, skulle man kunna införa en modell liknande den i Norge, där sparbankerna tillförs pengar genom ett särskilt egenkapitalbevis. Det skulle underlätta för sparbankerna att klara sig ekonomiskt, säger finansmarknadsministern till TTELA.

Enligt Carl-Ewert Berg skulle ett förlorat bankkontor vara detsamma som att ta bort en stor del av motorn i Brålanda.

– Därför ska vi träffa representanter från andra banker redan i morgon. Vi känner oss säkra på att det går att driva bankkontor på orten. En ny bank skulle få 100-procentig marknadsandel efter den här händelsen.