Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Brand i gamla bruket

Under fredagskvällen började det av okänd anledning brinna i det gamla bruket i Vargön. Räddningstjänsten fick snabbt ge upp möjligheten att rädda huset . Polisen misstänker i sin tur att branden var anlagd och har rubricerat händelsen som mordbrand.

Larmet inkom strax efter 18.30 på fredagskvällen.

– Det är en fullt utvecklad brand, och vi kommer inte kunna rädda byggnaden, sa Johan Ytterberg, inre befäl vid räddningstjänsten.

(foto: Stellan Junttila)

Ingen person har kommit till skada i samband med branden. Räddningstjänsten började snabbt fokusera på att stoppa spridning i terräng runt byggnaden.

– Det är en defensiv insats, vi bevakar gnistregn och ser till att det inte sprider sig. Men det ska inte vara någon fara för andra byggnader, berättade Johan Ytterberg.

LÄS MER: Kulturhistoriska fastigheten till salu

LÄS MER: Inget beslut om försäljning av Holmens kontor

Många nyfikna samlades vid brandplatsen under kvällen och polisen spärrade av ett stort område kring den brinnande fastigheten. Möjligen på grund av blåsten och risk för gnistregn.

– Trots att det blåser är det ingen större fara för att branden ska sprida sig. Men det är inte säkert att gå nära byggnaden eftersom det finns och kommer att finnas risk för ras. Vad vi ser nu är att framför allt takkonstruktionen brinner upp och sedan finns det inte mer som kan brinna, förklarade Karl-Magnus Strömberg, räddningstjänstens insatsledare på plats.

(foto: Peter Odelius)

Han berättade vidare att man lät branden ha sin gång eftersom det inte finns något att rädda i det gamla huset.

– Och om vi skulle spruta vatten nu sköljs farliga ämnen från röken ut på marken och ner till grundvattnet och i värsta fall ut i älven. Men vi kommer att stanna kvar för bevakning och sedan måste grävskopor hit för att röja undan bråte så att inget pyr under högarna.

Räddningstjänstens eftersläckningsarbete pågick fram till eftermiddagen på lördagen. Vänersborgs kommun har sedan dess tagit över ansvaret för bevakningen av huset.

I nuläget är det oklart vad som kan ha orsakat branden. Polisen rubricerar branden som misstänkt mordbrand.

– Vi misstänker att den är anlagd. Platsen är avspärrad och vi har hållit en del vittnesförhör under kvällen och kommer fortsätta med det under helgen. Teknisk undersökning av platsen kommer troligtvis att kunna genomföras tidigast efter helgen, säger Jakob Hellåker, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

(foto: Mari-Louise Melldahl)

LÄS MER: Försäljningen av Holmens kontor kan göras om

LÄS MER: Politisk strid om Holmen-affär