Budget togs med minsta marginal

Vänsterpartiet kan tänka sig att höja skatten. Den styrande minoriteten vill ta med ena handen och ge med andra. Och Socialdemokraterna tror att skatteprognoserna är för försiktiga. I det förslag till budget 2013 som en splittrad kommunstyrelse har ställt sig bakom ser socialnämnden ut att bli vinnaren.

ANNONS
|

Den politiska processen kring 2013 års budget i Vänersborg har nu kommit igång på allvar men den är ännu i ett tidigt stadium.

På kommunstyrelsens senaste sammanträde togs ekonomistabens anvisningar för budgetarbetet upp. Där ingår ett förslag till budget som kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) föreslog att kommunstyrelsen skulle ställa sig bakom.

Så blev det till slut, med minsta möjliga marginal. Vid voteringen röstade sex ledamöter (M, KD och FP) på ekonomistabens förslag, sex röstade på S förslag (S och MP) och tre avstod från att rösta (V och C). Ordförandens utslagsröst avgjorde.

– Det är demokrati när den ställs på sin spets, säger Gunnar Lidell.

ANNONS

Lennart Niklasson (S) ser resultatet som en svaghet.

– Här sitter en minoritet och styr och vinner voteringen tack vare ordförandens utslagsröst. Det är en väldigt svag styrning.

Enligt ekonomistabens förslag får alla nämnder utom gymnasienämnden ett generellt sparkrav på en procent. Det ger närmare 16 miljoner kronor och de ska fördelas om till vissa verksamhetsområden.

Det största enskilda tillskottet, tolv miljoner kronor, är tänkt att gå till socialnämnden för att de ska klara av kostnaderna för socialbidragen. Men som TTELA berättade i går begärde nämnden nyligen 20 miljoner kronor från och med i år.

– Det är det här vi i nuläget ser att vi har, säger Gunnar Lidell.

Den enda andra nämnd som kan vänta sig mer pengar nästa år är barn- och ungdomsnämnden. Men här handlar det om en betydligt blygsammare summa: en halv miljon kronor.

Socialdemokraterna räknar i sitt eget förslag med högre skatteintäkter än den styrande minoriteten gör vilket skulle göra den enprocentiga besparingen onödig.

– SKL:s beräkningar är oerhört försiktiga, säger Lennart Niklasson.

Vänsterpartiets kan tänka sig att höja skatten tillfälligt med 40 öre och använda de 26 miljoner kronor det skulle ge till förskolan och skolan.

– Och det är direkt kopplat till hotbilden som finns mot skolorna på landsbygden, säger James Bucci (V).

ANNONS

Detaljerna kring de andra nämnderna ska partiet återkomma till men James Bucci säger att man är väl medveten om till exempel socialnämndens problem.

Det är en lång väg kvar till att nästa års budget slutligen klubbas. Nämnderna själva ska säga sitt och kommunstyrelsen ska ta upp saken igen. Den 20 juni tar fullmäktige det slutliga beslutet.

Förändring i nettobudgetramar 2013 i miljoner kronor

Socialnämnden+16

+12 till socialbidragskostnader

+ 9,5 för att platserna inom äldrevården har ökat.

+ 2,5 till driften av ett nytt LSS-boende.

-7 i generell besparing

-1 på grund av ett slopat anslag till fortbildning

Barn- och ungdomsnämnden+0,5

+ 4 till driftskostnader vid arena fritid

+2,8 från ett statsbidrag som ska användas bland annat till fler nationella prov, lärarlegitimationer och utökad undervisningstid i matematik.

-6,3 i generell besparing

Samhällsbyggnadsnämnden-4,8

+0,3 till driften av nya Skräcklstugan

-4,5 på grund av borttagna ettårsanslag

-0,6 i generell besparing

Gymnasienämnden-4,8

-4 på grund av minskande elevunderlag

-0,8 i minskade statsbidrag

Kommunstyrelsen-0,8

Kulturnämnden-0,2

Byggnadsnämnden-0,1

Miljö- och hälsoskyddsnämnden-0,06

- Socialdemokraterna presenterade inga detaljerade siffror för nämnderna men är i stort överens med den styrande minoriteten om tillskotten till socialnämnden och bun. Men i sitt eget förslag räknar partiet med 14,7 miljoner mer i skatteintäkter vilket skulle göra den enprocentiga besparingen onödig. S vill också satsa 2 miljoner till en social investeringsfond.

- Till kommunfullmäktiges slutliga budgetbeslut i juni tänker partiet komma med ett detaljerat förslag för alla nämnder. Men man kan tänka sig att höja kommunalskatten med 40 öre tillfälligt. Det skulle ge 26 miljoner öronmärkta till förskola och skola.

ANNONS