Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Budgetförstärkning till äldreomsorg

Socialnämnden lägger det mesta av sin budgetförstärkning på äldreomsorgen. Kommunstyrelsen har godkänt den nya fördelningen.

I juni förra året fick oppositionens budget för 2017 majoritet i Vänersborgs kommunfullmäktige. Det innebar bland annat att socialnämnden fick en ramökning på 44 miljoner kronor.

Hur pengarna skulle användas var inte specificerat i beslutet, det fick nämnden själva komma med förslag på. Efter att ha räknat bort fyra miljoner i ett effektiviseringsbeting bestämde man sig för att lägga i stort sett hälften av tillskottet, 19 miljoner, på verksamheterna vård och omsorg. Och det handlar alltså om äldreomsorgen.

Administrationen får ett tillskott 6,5 miljoner, individ- familjeomsorgen får 3,5 och omsorgen om funktionshindrade tillförs 11 miljoner kronor.

Socialnämndens totala budget 2017 blir 898 miljoner kronor.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) har socialnämnden inom vissa området haft underskott och inom andra överskott. Bokslutet för 2016 visar att hela nämnden gjorde ett i sammanhanget litet underskott på 0,8 miljoner. Men delen omsorg om funktionshindrade gick back med 20 miljoner medan individ- och familjeomsorgen fick nästan lika mycket över.

– Vi behöver titta över hur pengarna fördelas i nämnden och beslutet är ett steg i detta, säger Marie Dahlin.

I våras varnade nämnden för att man skulle bli tvungna att ta bort över 70 tjänster om man inte fick ekonomiska tillskott. I och med att pengarna tillförde behövde man inte göra allvar av hotet.