Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Frisk, chefredaktör och ansvarig utgivare TTELA. Bild: Stefan Bennhage
Cecilia Frisk, chefredaktör och ansvarig utgivare TTELA. Bild: Stefan Bennhage

Cecilia Frisk: Hör av dig när samhället sviker!

TTELA har sedan tidigt den gångna hösten granskat och publicerat åtskilliga artiklar om allvarliga missförhållanden på det statliga ungdomshemmet Sis Brättegården i Vänersborg. Missförhållande som drabbat de unga boende och personalen.

Precis som i all kvalitetsjournalistik ingår det i vårt uppdrag att skildra båda sidor på ett så objektivt sätt som möjligt.

Under hela processen har dock vår reporter haft svårt att få svar från de ansvariga både på Brättegården och från myndighetshåll. De har tidigare konsekvent valt att svara via mejl istället för en vanlig intervju där svar kan följa upp av frågor som reder ut begrepp och leder till tydliggöranden. Nu i januari fick till slut ett team från TTELA träffa Brättegårdens institutionschef Liz Åkerlund Malm för en intervju, som publicerades tisdag 19 januari och som du kan läsa på ttela.se. (Mötet skedde så klart på ett pandemisäkert sätt!)

LÄS MER: Tjejen på Brättegården: ”Vår kritik möttes med våld”

Liz Åkerlund Malm uttryckte vid mötet en tydlig kritik till den transparens, som vi möjliggjort genom publicerade granskningar.

LÄS MER: Institutionschefen: Ungdomarna väljer media före myndigheter

Förvånad

Jag är som ansvarig utgivare förvånad över kritiken mot oss inom media, som från mitt perspektiv handlar mer om att ”skjuta budbäraren” istället för att ta tag i problemen. Att vi genom de ungas och personalens berättelser om deras verklighet kan bidra till oro är lätt att förstå, men det innebär ju inte att vi ska avstå från att publicera – för att kunna bidra till att rätt personer tar tag i förändringar när och där det behövs. Och det utesluter absolut inte att systemet med anmälningar om missförhållanden inte ska användas.

Tack och lov är denna inställning från beslutsfattare i allmänhet och offentliganställda chefer i synnerhet ovanlig.

Jag blir som ansvarig utgivare nyfiken på om hon de facto menar att vi skulle valt att avstå från dessa granskningar.

Och framför allt om vi inte ska fullfölja vår demokratisk uppgift att granska beslutsfattare och makthavare, som påverkar lokalsamhället.

Hör av dig

Är det fel att höra av sig till oss om missförhållande eller brister på olika håll och kanter av samhället?

Nej, så klart inte är mitt tydliga svar!

Tveka aldrig! Så klart ska du höra av dig till oss med nyhetstips och förslag på granskningar.

Du kan alltid lita på att vi skyddar dig som tipsar – utifrån grundlagen om källskydd, som enkelt uttryckt är en form av tystnadsplikt. För dig som är offentligt anställd omfattas du också en meddelarfrihet, också enligt grundlagen i tryckfrihetsförordningen.

Varje stund under varje nyhetsdygn året runt står vi på TTELA stolta upp för ett faktabaserat innehåll där källskydd, efterlevnad av pressetiska regler och tydliga publiceringsrutiner för redaktionen alltid garanteras av en ansvarig utgivare.