Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Såväl Gunnar Lidell (M) som Lars G Blomgren (FP) nämner bomässor som en typ av evenemang som drivit upp besökssiffrorna för Vänersborgs kommun. Det finns dock ingen säker statistik på hur många besökare staden haft de senaste åren.

De jublar över turistsiffror

Besökssiffrorna för Vänersborgs kommun bedöms i en officiell rapport som "mycket osäkra". Trots det fortsätter ledande politiker hävda att turisterna har blivit fler sedan Arena Vänersborg byggdes. – Alla besökssiffror pekar uppåt, säger Lars G Blomgren (FP).

I tisdags öppnade de moderata politikerna Gunnar Lidell, Lena Eckerborn Wendel och Henrik Josten för en framtida försäljning av Arena Vänersborg. Nu har en debatt dragit i gång om hur stort värde arenan egentligen har för kommunen.

Flera kommunpolitiker som TTELA har pratat med menar att antalet besökare ökat rejält i Vänersborg sedan Arena Vänersborg kom till.

– Det har ökat. Vi grundar mycket av vårt budgetarbete på prognoser om vad som ska hända i framtiden. Då känns det tryggare att också ha statistik över saker som redan har hänt att grunda besluten på, säger kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M).

Osäkerhet i statistiken

De siffror som han hänvisar till har dock sina brister. En jämförelse mellan första halvåret 2009, 2010 och 2011 visar att mycket av det statistiska underlaget saknas. Orsaken är att många av de företag som erbjuder övernattning har låtit bli att rapportera in hur många besökare de har.

Siffrorna har sammanställts av turistföretaget Visit Trollhättan Vänersborg. I sin rapport om första halvåret 2010 skriver de:

"... var det bara en tredjedel av boendeanläggningarna som rapporterat in statistik vilket medför en hög osäkerhet i statistiken".

Om samma period 2009 skriver företaget:

"I Vänersborg var det mindre än hälften av anläggningarna som rapporterade in till SCB vilket innebär att gästnattstatistiken för kommunen är mycket osäker".

Säker på sin sak

Folkpartisten Lars G Blomgren hör till de som ändå säger sig vara säkra på att antalet besökare har ökat sedan arenan byggdes.

– Alla besökssiffror pekar uppåt. Det är en sanning att det är så. Det finns flera orsaker till det, och arenan är en av dem, säger han.

Både Lars G Blomgren och Gunnar Lidell nämner träningsläger för idrottsklubbar som exempel på en besöksverksamhet som har ökat i kommunen sedan Arena Vänersborg kom till.

Gunnar Lidell nämner en ökning på 31 procent av antalet kommersiella övernattningar. Den siffran återfinns också i statistiken för första halvåret 2011.

Kan inte bero på annat

Ökningen ska ha skett från 2010, ett år då alltså bara en tredjedel av de som erbjuder gästsängar rapporterade in hur många besökare de hade.

Hur kan du vara säker på att siffrorna stämmer?

– Ökningen har skett samtidigt som utvecklingen i Fyrbodal generellt sett har stått stilla. Det vill jag delvis tillskriva arenan. Jag har svårt att se att det skulle bero på något annat.