Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är en befängd idé"

Idén att flytta regionens politiska centrum från Vänersborg till Göteborg får klent stöd från ledande regionpolitiker. "En flytt slår fel", "risk att Vänersborg tappar mycket" och "det är bra som det är" är några av budskapen.

Som TTELA tidigare har berättat föreslog Folkpartisten Lars Nordström i höstas i regionfullmäktige att en flytt av regionens politiska centrum från Vänersborg till Göteborg borde utredas. Han menar att Göteborg ur pendlings- och infrastruktursynpunkt är det naturliga navet i regionen och att många av de regionanställda som jobbar i Vänersborg bor i Göteborg.

– Jag vill ha en oberoende utredning av den här frågan. Men det är klart att jag inte hade lagt motionen om jag inte trodde på en flytt. Vi sparar en hel del restid om många göteborgare inte behöver pendla till Vänersborg för möten. Vi får även en effektivitets- och miljövinst som jag ser det. Men som sagt, det är viktigt att göra en noggrann utredning, säger Lars Nordström, som numera är pensionerad från regionfullmäktige.

Flyttförslaget omfattar regionens politiska ledning, inklusive fullmäktigemöten, och innefattar alltså i så fall inte Regionens Hus i Vänersborg där bland annat regionnämnder sitter. "Blir flytten av gäller det all personal på Residenset", säger Lars Nordström och tillägger:

– Om fullmäktige beslutar att genomföra en utredning som sedan kommer fram till att en flytt är lämplig sker det då troligen först nästa mandatperiod, alltså 2018.

Men politikerna i övrigt verkar inte direkt jubla över förslaget. I regionstyrelsen sitter åtta partier representerade och inte från någon av de förtroendevalda som TTELA pratar med kommer ett otvivelaktigt ja. Flera säger istället nej.

– Det är bra som det är och risken är att Vänersborg tappar för mycket på en flytt, säger Kristina Jonäng (C).

– Jag tror att en flytt skulle slå fel och vi behöver visa att vi ser till hela regionen, menar Eva Olofsson (V).

Även KD:s Monica Selin säger nej.

MP:s Tony Johansson menar att Miljöpartiet ännu inte har en färdig partilinje.

– Personligen tycker jag att det är fel med en flytt, men vi för en diskussion inom partiet, säger han.

Men hårdast kritik kommer ifrån Gert-Inge Andersson (S), vice ordförande i regionstyrelsen:

– Det är en dålig, befängd, idé. Lars Nordström är en klok man, men här är han helt fel ute. Jag köper inte alls argumentet med en effektivitetsvinst, skadan för Vänersborg skulle bli otroligt mycket större än pendlingsvinsten. Vi måste se till hela regionens bästa, säger han.

Jonas Andersson (FP) är kanske den som å andra sidan uttalar sig mest positivt om motionen från partikollegan Lars Nordström. "Göteborg är den bästa platsen för tidiga möten", tycker Andersson och tillägger:

– Vi ställer oss bakom en utredning. Men vi vill inte ha någon stor konflikt i den här frågan och vi har inte tagit ställning som parti ännu.

Regionrådet Johnny Magnusson (M) är inne på delvis samma linje.

– Jag har aldrig sagt ja till en flytt. Däremot tycker jag det är bra att det utreds, sedan får vi se.

TTELA har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.